— Mer pressefrihet i Polen enn i Norge

Reportere uten grenser plasserer Norge på førsteplass, når det kommer til pressefrihet. Polen havner på 54. plass. Journalist Henryk Malinowski er svært uenig i rangeringen.
Torsdag, 18 mai, 2017 - 09:11

pressefrihet indeks 2017

  • Utarbeides årlig av organisasjonen Reportere uten grenser
  • Måler pressefrihet i 180 land
  • Basert på en spørreundersøkelse på nett, kombinert med kvantitative data på brudd på overgrep mot journalister i perioden. 
  • Noen av kriterier for rangeringen:
    • Pluralisme 
    • Medienes uavhengighet
    • Medienes åpenhet og selvstyre 

Hvert år lager Reportere uten grenser en pressefrihetsindeks, som viser graden av pressefrihet i 180 forskjellige land. Ifølge den ferske pressefrihetsrapporten har Polen falt syv plasser fra ifjor.

Dette mener Henryk Malinowski, journalist for Polska Agencja Prasova (PAP) er helt feil:

— Jeg mener heller de burde rykket et par hakk opp på rangeringen, sier han. 

Ny regjering, nye lover

I 2015 fikk Polen en ny regjering, Lov og rettferdighetspartiet (PiS). Flere har hevdet at den nye regjeringen er med på å begrense pressefriheten i landet. I årets rapport fra Reportere uten grenser får Polen krass kritikk for forsøk på å omgjøre mediene til propogandaverktøy.  

Regjeringen har blant annet innført en lov, som gir finansministeren makt til å selv ansette og sparke ledere i de største statlige mediene.

Les også: Den polske regjeringen vil repolenisere pressen

Mener norske medier bidrar til inntrykket

Flere norske medier har omtalt situasjonen i Polen som kritisk og Malinowski mener at norske medier gir et feil inntrykk av Polen.

— Polen blir behandlet på en stemoderlig måte, og siden journalistene ikke kan det polske språket presenterer de ofte halvsannheter, sier han.

Helt uenig

Ifølge styreleder i Amnesty International, Kjetil Haanes, har Malinowski helt feil. Haanes har også vært nestleder i Norsk journalistlag, og jobber selv som journalist.

— Hvis Malinowski mener Polen har utviklet seg i riktig retning, har vi helt ulike tanker om hva riktig retning er. De flinkeste polske journalistene som graver og kritiserer regjeringen blir kuttet ut, forteller han.

Les også: — Jeg klarer ikke se på nyhetene lenger

Trodde Polen hadde falt lenger ned

Videre mener han at Reportere uten grensers pressefrihetsindeks er en god pekepinn på pressefrihet i verden.

— Den er ikke 100 prosent, men den gir en god indikasjon. Når det gjelder Polen, trodde jeg faktisk de ville falt lenger ned, avslutter Haanes.

 


Fargekategoriene viser pressefriheten i landene. God (hvit), ganske god (gul), problematisk (oransj), dårlig (red) og veldig dårlig (svart). Reportere uten grenser/ rsf.org