Polsk pressefrihet trues av ny medielov. Illustrasjon: Leila Feratovic og Kristine G. Alstad

Polen - tilbake til det autoritære

Siden 1989 har Polen gått fra å være et liberalt EU-land til å bli en stadig mer autoritær stat. Pressesituasjonen i landet er et bevis på dette.
Mandag, 15 mai, 2017 - 14:25

Dagens Polen

  • Statsform: Republikk
  • Hovedstad: Warszawa
  • Innbyggertall: 37 999 494
  • Landareal: 306 210 km
  • Offisielt språk: Polsk
  • Religion: Katolsk kristendom
  • Nasjonaldag: 3. mai
  • Statsoverhode: Andrzej Duda
  • Statsminister: Beata Szydlo
  • Polakker i Norge: 97 200

I en rapport fra Freedom House får Polen dårligst score for pressefrihet. Bakgrunnen er at det styrende partiet, Lov og Rettferdighet (PiS), innførte illegitime kontroll over mediene i landet. Mediene er svært polariserte, og etter 2015 er mediene kontrollert av landets Finansdepartement. Dette svekker pressens uavhengighet. Nå kan Finansdepartementet sparke og ansette journalister på lovlig vis i de største mediehusene. 

Statsministeren i Polen, Andrzej Duda, har signert en ny lov, som langt på vei gir regjeringen full kontroll over statlig TV og radio. Loven er den siste i rekken av reformer satt igang av den nasjonalkonservative regjeringen. Flere journalister som har forsøkt å drive uavhengig journalistikk, har mistet jobben sin etter reformen, noe som kan minne om Polens situasjon under kommunistregimet (1945-1989).

Hør mer om regjeringspartiet PiS her: PiS til makten

Presidentvalget i 2015 ble holdt i to runder på grunn av for lav oppslutning til begge konkurerende partier. Valget stod mellom dagens president, Andrzej Duda fra PiS og daværende sittende president Bronislaw Komorowski. Han representerte partiet Borgerplattformen (PO) som er et liberal-konservativt parti. Det var overraskende for mange at Duda gikk av med seieren, da han for mange var ukjent.

Her kan du se et kort sammendrag av Polens historie: