Blå seier: Erna Solberg på vei inn til partilederdebatt på Stortinget klokka 00:40. Høyre taper sju mandater men Erna sitter likvel trygt. Foto: Nanna Wolden

Erna og Siv beholder makten

Statsminister Erna Solberg utropte seg selv og sine samarbeidspartier til valgvinnere klokka kvart på ett i natt.
Tirsdag, 12 september, 2017 - 01:09

Erna Solberg mener grunnlaget for gjennvalget er at de har håndtert vanskelige situasjoner som flyktningekrise og fallende oljepris

-Vi har greid å vise resultater av politikken vår, sa Solberg til pressekorspet som var samlet på Stortinget.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr innser at han er valgets store taper, men vil like vel ikke trekke seg:

-Jeg er fult innstilt på å fortsette. Jeg er Arbeiderpartiets leder.

Høyre og FrP beholder makten

En valgthriller gikk mot slutten og de borgerlige partiene kunne sikre seg fire nye år i regjering. Klokken 00:30 var det var full jubel med slagordet “fire nye år” da Erna Solberg holdt tale på Radisson Blue Hotell på Holbergs Plass i Oslo, mandag kveld. 90 prosent av stemmene hadde da blitt opptalt. Kveldens tall og prognoser viser til at Høyre og FrP blir sittende som regjeringspartier. Venstre og KrF stiller seg bak som støttepartier, til tross for et svekket valgresultat for de borgerlige . Med en mandatfordeling på 89 mot 80, kan Erna Solberg fortsette med å lede landets kommende regjering som statsminister. Koalisjonen og regjeringskabalen som blir satt neste dagene blir spennende å følge med på, og utifra nattens resultater kom Høyre ut som vinnere av kveldens valgthriller, til tross for en nedgang fra forrige stortingsvalg, og kveldens nest største parti..

Historisk for Rødt - fremgang for SP

Kveldens aller største vinnere vil nok være Senterpartiet, hvor de fosset hele 4,8 prosentpoeng frem, sammenliknet med forrige stortingsvalg. De fått sterkest oppslutning blant alle partiene, og har sikret seg hele 18 mandater. Arbeiderpartiet ble landets største parti, men går mot sitt svakeste valgresultat på 16 år og lander på 27,5 %. SV gjorde et sterkt valg, og endte opp på 6,0 % med en forbedret prosentpoeng på 1,9 % sammenliknet med forrige stortingsvalg. Rødt ble historiske og fikk Bjørnar Moxnes inn på stortinget, hvor de får en endring på +1,5% sammenliknet med forrige periode, og lander på 2,6 % under sperregrensen. Sist Rødt kom på stortinget var i 1993, representert ved Erling Folkvord, som ikke ble gjenvalgt.

Takker Siv

Under sin tale, velger Solberg å takke flere kjente politikere, blant annet finansminister Siv Jensen (FrP).

- Det er noen gang tøffe tak, men det er utrolig mye felles vi får til, og jeg mener vi har gjort en formidabel innsats på å skape et felleskap i politikken, sier Solberg under talen sin.

Emneord: 
Tags: