Høyre velgere kan komme til å stemme på Venstre for å sikre at Erna Solberg fortsetter som statsminister. FOTO: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

Valgprognose: Venstre under sperregrensen

Prognosen fra Norsk Regnesentral viser at Venstre halverer sine mandater og MDG havner på vippen.
Mandag, 11 september, 2017 - 16:37

I løpet av de fire siste årene har Norsk Regnesentral opparbeidet en modell for hvordan de tror valgresultatet kommer til å bli. Seniorforsker Clara-Cecilie Günther er en av de tre som jobbet med denne modellen, og til Journalen forteller hun om en lang prosess.


Prognosen fra Norsk Regnesentral viser borgerlig nederlag. FOTO: Skjermdump, Norsk Regnesentral.

- Vi har brukt alle meningsmålingene fra de tre foregående stortingsvalgene til å bygge opp en statistisk modell. Ved å se på de tidligere meningsmålingene kan vi vite hvor mye vi skal vekte og justere årets meningsmålinger. Vi pleier å vekte målingene forskjellig avhengig av hvilket institutt de kommer fra og når de er fra, i tillegg til dette justerer vi i forhold til hvordan de ulike partiene har gjort det i tidligere valg. 

Günther mener at det kommer til å bli jevnt mellom rødgrønn og blågrønn regjering, og at vi kommer til å se Miljøpartiet De Grønne i en vippeposisjon.

- Hvilken side de tar kommer til å bli avgjørende, påpeker Günther. 

Venstre ser ut til å være under sperregrensa, og Günther mener dette kan bli opphavet til mange taktiske velgere. I august skrev Aftenposten en artikkel om hvorvidt Høyre velgere kom til å stemme på Venstre for å sikre at Erna fortsetter som statsminister. I den samme artikkelen kommer det fram at hver tiende velger stemmer taktisk. Günther tror også mange stemmer taktisk hvis partiene vipper eller er over/under sperregrensa.  

- Men jeg håper jo folk stemmer ut fra hva de mener politisk, og ikke hva meningsmålingene viser.