Balder Olufsen, leder i Akershus SU og Audun Lysbakken er i ekstase under skolevalgvaken. SV går desidert mest fram fra forrige skolevalg, og gjør samtidig sitt beste skolevalg på åtte år. Foto: Synne Eggum Myrvang

Tror skolevalget viser at SV kan sikre rødgrønt flertall

SV gjør sitt beste skolevalg på åtte år.
Mandag, 11 september, 2017 - 13:24

Jubelen står i taket når skolevalgresultatet omsider vises på storskjermen på valgvaken til Oslo og Akershus Sosialistisk Ungdom (SU). Arbeiderpartiet (27,8 prosent) og Høyre (15,1 prosent) er de partiene som har kapra flest stemmer, men har begge en nedgang fra forrige skolevalg. SV er det partiet som går mest fram, og gjør et brakvalg med 10 prosent av elevenes stemmer. Det betyr at de har gjort sitt beste skolevalg på åtte år. 

- Sammen med gode meningsmålinger, kan skolevalget bidra til at vi berger flertallet, mener Audun Lysbakken.

Se alle skolevalgresultatene nederst i saken.

Ser sjanser for regjeringsskifte

Til Journalen sier Audun Lysbakken at han er optimistisk:

– Kombinasjonen av resultatene i skolevalget og framgangen SV har hatt den siste tida på andre meningsmålinger, gjør at seieren er innen rekkevidde. Vokser vi litt til innen mandag kveld kan det være nok til at SV faktisk er det partiet som berger det rødgrønne flertallet. Dessuten er dette en kjempeinspirasjon for resten av partiet i valginnspurten, sier han på ungdomspartiets valgvake. 

Valgforsker Johannes Bergh ved Norsk institutt for samfunnsforskning, trekker også klare konklusjoner om at de unge ønsker regjeringsskifte i en uttalelse til VG etter skolevalget.

– SVs fremgang etter at partiet ikke har gjort det så godt på skolevalg de senere årene, samt solide resultat for både Ap, Sp og Rødt, gjør at ungdommen signaliserer ønske om et regjeringsskifte, sier han til avisen.
 


Hos Sosialistisk Ungdom ble resultatet av skolevalget bedre enn venta - og jubelen sto i taket da NRK-sendinga på storskjerm brakte budskapet om 10 prosent oppslutning. Foto: Synne Eggum Myrvang

– Bør gi et tydelig signal om hva de unge mener

Balder Olufsen (19) er leder i Akershus SU og mektig stolt over partifellenes innsats i skolevalget.  

– Det er så gøy å se at dere har kriga, stått i debattene og i det hele tatt den innsatsen dere legger i dette prosjektet - og valget, nesten roper han til forsamlinga på vaken.

Olufsen forteller at ungdomspolitikerne har hanket inn hundre nye medlemmer til partiet i løpet av valgkampen, og tror deres forslag om mappevurdering framfor eksamen, klimapolitikken og fokus på psykisk helse er sakene de har vunnet mange på. SV-leder Audun Lysbakken jubler nesten like høyt som Olafsen på skolevalgvaken:

– Hver tiende skoleelev i Norge har stemt SV. Det bør sende et veldig tydelig signal til de som skal stemme på mandag om hva de unge mener, fortsetter han, og gir ungdommene lov til å feire ut kvelden. 

Se alle resultatene fra skolevalget 2017

Rundt 190 000 elever fra 392 skoler var påmeldt skolevalget. Her er resultatene: 
•    Rødt: 5,7 prosent
•    SV: 10,0 prosent
•    Arbeiderpartiet: 27,8 prosent
•    Senterpartiet: 6,8 prosent
•    Miljøpartiet De Grønne: 6,8 prosent
•    Kristelig Folkeparti: 3,1 prosent
•    Venstre: 7,4 prosent
•    Høyre: 15,1 prosent
•    Fremskrittspartiet: 10,4 prosent
•    Piratpartiet: 2,0 prosent
•    Andre: 4,9 prosent

Kilde: Udanningsdirektoratet
 

Emneord: 
Tags: