Slaget ser ut til å være tapt, og Støre velger å se fremover: -Vi er store blant den neste generasjonen. Foto: Tuva Åserud

Jonas Gahr Støre i natt: - Jeg fortsetter som partileder

Det er nå helt sikkert at Erna Solberg vinner valget.
Tirsdag, 12 september, 2017 - 00:27

– Vi hadde håpet på et bedre resultat, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre da han talte til partiets valgvake tidligere ikveld. 
00.43 i natt sa Støre: 
- Jeg fortsetter som partiets leder. Jeg gir meg ikke, men vil vise at jeg også kan stå gjennom en tung periode. - Vi vil dreie politikken vekk fra det høyre, sier Jonas Gahr Støre nå kl. 00.55.

Han kommer til å jobbe for at Arbeiderpartiets politikk fortsetter å ha innvirkning også etter dette tapet, sier han.

Han sier også at det har vært utfordrende å leve med at hans personlige formue, som han har arvet av sin bestefar, har fått fokus og vært oppe til diskusjon.

- Dette har jeg vært åpen om hele veien, sier Støre, tydelig tynget.

Han er skuffet, og det sa han også til sitt eget parti på Arbeiderpartiets valgvake sent i går kveld. Hvorfor resultatene er så dårlige som de er vil Støre gå gjennom og finne ut av for å bruke til å gjøre det bedre fremover, sier han i natt.

27.4 prosent av stemmene og 49 kandidater på Stortinget utgjør et rekordlavt valgresultat for AP. Det er en tilbakegang på 14.8 prosentpoeng, opplyser NRK i natt.

- Jeg hadde aldri tro på at dette skulle bli enkelt, sier partileder Jonas Gahr Støre til NRK. Halv elleve - elleve i går kveld forsto han at valget var tapt.

- Våre verdier slår an hos unge mennesker, og det er jeg glad for. Jeg er sikker på at jeg har tillit og jeg vil lede partiet også de neste fire år. Det er jeg klar for, sier Støre.

 

Tidligere i kveld

– Vi må se sannheten i øynene, sa Jonas Gahr Støre fra scenen på Folkets Hus.

Like før partilederdebatten i Stortinget hadde Arbeiderpartiet 27,4 prosent oppslutning, en nedgang på 6,2 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg. Det gir dem 49 mandater.

Et følelsesladet valg for AP-velgere

Valget har vært en berg og dalbane av følelser for alle APs velgere. Med de første prognosene, meldte NRK fire nye år med Erna. Deretter spratt AP opp igjen, stoler falt i bakken og salen fyltes av optimisme. Sånn holdt det på en stund for de røde velgerne, da mandatene svingte mellom rødt og blått flertall ettersom stemmene ble telt.

Lover lys framtid

Men jo flere målinger som kom, jo mørkere så det ut, og nå gjenstår det ikke mange stemmer å hente for statsministerkandidatene. Men han tviholder på optimismen og tanken på framtiden og lover velgerne sine:

– Vi skal videre framover. Vi skal tilbake til å sette dagsordenen.


Kort etter Støre sin pressekonferanse: De siste stemmene telles fortsatt, men Folkets Hus tømmes, og Erna tar over på skjermen.

Emneord: 
Tags: