Regjeringen vil kutte støtten til den prisvinnende rettshjelpsorganisasjon JURK. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen.
STATSBUDSJETTET 2017:

JURK mister støtte

Onsdag fikk Juridisk rådgivning for kvinner Jenteprisen. Torsdag foreslo regjering å kutte en tredjedel av deres driftsbudsjetter.
Fredag, 13 oktober, 2017 - 15:09

– For oss er det dramatisk med et så stort kutt. Det kuttes en tredjedel av driftsbudsjettet vårt, sier leder i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) Sara Eline Grønvold. Regjeringen foreslår å kutte støtten til JURK med 1,2 millioner kroner.

Siden oppstart i 1974 har JURK gitt rettshjelp til over 50 000 kvinner. Denne uken mottok de Plan Norges Jentepris for sitt arbeid med fri rettshjelp til kvinner i Norge. JURK er en av mange frie rettshjelpstiltak som rammes av kuttene. 


Saksbehandlerne i JURK på scenen under utdelingen av Jenteprisen. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen

– Dette går utover klientene våre. Jeg lurer på hvorfor de velger å kutte støtte til de som ellers ikke kan hevde sin rett, sier Grønvold.

JURK sitt arbeid er tredelt. De jobber med gratis rettshjelp til kvinner, rettspolitisk arbeid i kvinneperspektiv og forebyggende rettshjelp.

– Jeg lurer på hvilken av disse tre delene vi skal slutte å jobbe med, sier Grønvold.

Nedleggelse

Regjeringen foreslår å redusere tilskuddene til spesielle rettshjelpstiltak med totalt 15 millioner kroner. Samtilge rettshjelptstiltak som tilbyr gratis juridisk rådrgivning rammes av dette kuttet, med unntak av Stine Sofies stiftelse, viser tall fra statsbudsjettet.

Lederen for Gatejuristen, Cathrine Moksness, sier til deres nyhetsbrev at kuttene er overraskende og vil få dramatiske konsekvenser.

– For vår del innebærer dette blant annet at vi må legge ned både Barnas Jurist og Gatas Økonom, med de konsekvenser det får for våre klienter og ansatte. Både Barnas Jurist og Gatas Økonom er suksesshistorier – vi har etablert kostnadseffektive og prisbelønnede tiltak med prosjektfinansiering fra ExtraStiftelsen, sier Moksness.

 

Justisdepartementet hadde ikke anledning til å komme med en uttalelse til Journalen. 

 

Skaper reaksjoner på Twitter

Kuttene i frie rettshjelpstiltak har blitt hyppig kommentert på Twitter.