Universitetsdirektør Gunn-Elin A. Bjørneboe kunne ikke si noe om hverken når, eller om, studentklinikken skulle åpne igjen. Foto: Brage Lie Jor

Avslørte avvik ved studentklinikk

En gjennomgang har avdekket til sammen ni avvik fra gjeldende lover på psykologiklinikken på Universitetet i Oslo.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 09:57

Tirsdag 10. oktober ble det kjent at universitetsledelsen stengte studentklinikken på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. Dette skjedde på grunn av mistanke om at klinikken ikke ble drevet på lovlig vis.

Tirsdag kom rapporten fra advokatfirmaet Kluge, som har gjennomgått hvordan klinikken drives. I den avdekkes det ni avvik fra loven. Rapporten ble presentert av universitetsledelsen på et allmøte med studenter og ansatte ved Psykologisk institutt i ettermiddag.

De ni lovene og forskriftene rapporten peker på er:

- Helsepersonellloven
- Helsetilsynsloven
- Pasient- og brukerrettighetsloven
- Pasientjournalloven
- Forskrift om IKT-standarder
- Forskrift om pasientjournaler
- Personopplysningsloven
- Helseregisterloven
- Helseforskningsloven

Kilde: uio.no

Helse og sikkerhetsspørsmål

- Årsaken til den midlertidige stengingen av klinikken er et helse- og sikkerhetsspørsmål, som baserer seg på at studenter har behandlet pasienter uten veileder i umiddelbar nærhet, sa universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe på møtet.

Viserektor for forskning og innovasjon, Per Morten Sandset, understreker alvoret i det som kommer fram i rapporten. 

- Da vi hørte om disse sakene, var hver og en av av en slik karakter at vi kunne rettferdiggjøre å stenge klinikken på dagen, sier Sandset.

Frustrerte studenter

Studentene som var tilstede på allmøtet var tydelig frustrerte over måten universitetsledelsen har håndtert saken. Flere ganger avbrøt de presentasjonen, og var tydelig uenige i en del av punktene.

- Tilsyn og rapport er veldig viktig, og det burde ha kommet før ledelsen i det hele tatt vurderte å stenge klinikken. Stenging er et høyst sjeldent og dramatisk tiltak som det ikke foreligger grunnlag for i denne saken. Kluge-rapporten konkluderer jo, tross i avvikene, at klinikken anbefales gjenåpnet såfremt tiltak iverksettes. Ledelsen på universitetet har fattet en forhastet beslutning som har fått omfattende konsekvenser for pasienter og studentterapeuter i pågående behandling, forteller profesjonsstudent Lars Myrstad Kringen til Journalen etter møtet.

Usikkerhet om gjenåpning av klinikken

Universitetsledelsen ville ikke si noe om, eller eventuelt når, klinikken kunne åpne igjen.

- Nå venter vi på rapporter fra blant annet internrevisjonen, samtidig som vi er i en dialog med helsetilsynet om hva som skal til før vi eventuelt kan åpne igjen, sa rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.