Assisterende butikksjef for Bik Bok Karl Johan, Mina Jensen, vil oppfordre kunder til å ta miljøbevisste valg. FOTO: Marie Hoff-Nilsen

Bik Bok introduserer egen poseavgift

Bik Bok har i egen regi innført en plastposeavgift der alt overskuddet skal gå til miljøtiltak. Virke applauderer.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 12:39

2. oktober lanserte Bik Bok The better bag initiative, et tiltak for forminskning av all poseforbruk. Som en del av dette tar nå Bik Bok betalt to kroner per pose i sine butikker. Pengene skal gå til miljørettede prosjekter med fokus på bærekraftig utvikling.  

Maia Jensen, assisterende butikksjef for Bik Bok Karl Johan, er positiv til den grønne fremtidsutsikten.

– Jeg syns det er et høyst nødvendig tiltak og jeg er veldig glad for at vi har ført det inn. På denne måten sparer vi miljøet samtidig som vi oppfordrer alle til å ta et mer miljøbevisst valg, sier hun. 


 2 KR PER POSE: Over disken har Bik Bok hengt opp plakater hvor de forklarer baktanken med The better bag initiative. FOTO: Marie Hoff-Nilsen

Endring av EU-direktiv 

Nylig har det blitt kjent at EU har vedtatt en endring av emballasjedirektivet for å redusere miljøskader forårsaket av plastposer. Direktivet tas inn i EØS-avtalen, og Norge er dermed pliktig til å gjennomføre vedtaket. Tidligere har hovedorganisasjonen Virke vært imot en plastposeavgift, men etter at EU la frem direktivet, har Virke vært med på å fremme en ikke-statlig poseavgift som blir kalt Handelens Miljøfond.

Camilla Gramstad, miljøansvarlig i Virke, forteller om bakgrunnen for Handelens Miljøfond.

Fakta om plastposer

I Norge alene bruker vi rundt 1 milliard plastposer i året.

I EU forbrukes det 200 plastposer per person per år. Det vil si at EU har et årlig forbruk på ca. 100 milliarder plastposer. Kun 7 prosent av disse resirkuleres.

Kilder: Grønt Punkt Norge/ EUs emballasjedirektiv  

– Virke har i fellesskap med blant annet NHO Handel, kommet med et forslag om etableringen av miljøfond i stedet for en statlig poseavgift. Kostnaden skal ligge på 50 øre per pose og pengene øremerkes til Handelens Miljøfond. Dermed slår vi to fluer i en smekk. Vi oppfyller direktivet som må gjennomføres i Norge, i tillegg til at vi får et målrettet virkemiddel mot miljøforsøpling, sier hun.

Felles mål 

I motsetning til Handelens Miljøfond hvor 50 øre blir tildelt miljøfondet, går alle inntektene fra The Better Bag til miljøtiltak. Initiativet er derfor også et svar på EUs krav til plastposereduksjon.

– Det er veldig positivt at aktører selv tar ansvar for poser, men Virke oppfordrer alle i handelen til å være med på Handelens Miljøfond, fastslår Gramstad.


HANDLENETT: Gjenbruksposer er et godt alternativ fordi de kan tas med hvor som helst og brukes til alt, sier Maia Jensen. FOTO: Marie Hoff-Nilsen

Har savnet et slikt tiltak 

Det har vært forskjellige reaksjoner blant kundene til Bik Bok etter introduksjonen av The Better Bag. 

– De aller fleste kunder gir oss positive tilbakemeldinger. Vårt inntrykk er at kundene har savnet at klesbutikkene også skal innføre et slikt tiltak. Men det er jo også noen som reagerer på at posene våre koster to kroner, og ikke én krone som de gjør i dagligvareforretningene, sier Jensen. 

Kostbar fremtid

I klesbutikker er det enda ikke vanlig å ta betalt for poser, men det ser ut til å bli en endring på dette fremover som en følge av direktivet. 


BLIR DYRT: Rajae Saidi (34) har delte meninger angående den nye plastposeavgiften. FOTO: Marie Hoff-Nilsen

– Jeg reagerer ikke spesielt på at klesbutikker begynner å ta betalt for poser når dagligvarebutikker som Rema 100 og Kiwi gjør det. Det er i utgangspunktet et godt tiltak. På en annen side blir det dyrt for forbrukerne hvis alle butikker skal ta seg betalt for poser, sier butikkkunde Rajae Saidi (34). 

Emneord: