Søndag 16. Oktober kl 12:00 gikk startskuddet for de omkring 2000 deltakerne, som ville løpe for årets Rosa sløyfe-aksjon. Foto: Fanny Bu
Rosa Sløyfe-løpet: Et personlig løp

De løper for å vise støtte

Oktober måned er Rosa sløyfe-måned og i den anledning arrangeres det løp. Kvinner i alle aldere, og menn for første gang i år, deltar for å vise solidaritet med brystkreftrammede.
Tirsdag, 17 oktober, 2017 - 10:24

Rosa sløyfe-løpet arrangeres av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen. Foto: Fanny Bu

Søndag 15. oktober møtte deltakerne opp i Vaterlandsparken for å gjøre seg klare til løp. Alle hadde kledd seg i minimum ett rosa plagg. Løperne skulle følge Akerselva, i fem kilometer oppover, til Nydalen torg. Da startskuddet gikk var det noen som løp, noen som jogget og noen som spaserte.

- Jeg gikk løpet i fjor, og jeg går det igjen i år, for støtte en viktig sak. Å løpe liker jeg ikke noe særlig, men jeg er veldig glad i å gå turer, sier Åse Paula Slatsveen.

Rosa sløyfe-løpet handler ikke om å komme først i mål, men om å delta.


Løypa hadde flere partier med stigning, og mange av deltakerne hentet motivasjon fra tanken på noen de er glad i. Foto: Fanny Bu

Kreftfri, men ikke helt frisk

Alle som løper kjenner noen, eller kjenner noen som kjenner noen, som har hatt kreft. Visse har også hatt diagnosen selv.

- Jeg har hatt brystkreft. Og selv om det er 14 år siden nå, har jeg fortsatt masse bivirkninger, sier Wencke Haug.


Wencke Haug har blitt friskmeldt fra kreft, men sykdommen har allikevel satt sine spor. Foto: Fanny Bu

Hun er en av de kreftfrie, som ikke har blitt helt friske. Hun plages av senskader, som er Rosa sløyfe-aksjonens tema i år. Hvert år får 3400 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft, skriver Kreftforeningen. 1 av 3 sliter med senskader etter behandling, som kan gi store konsekvenser for livskvaliteten til vedkommende.

- Jeg lever med smerter, kronisk tretthet, lymfødem… Ja, listen er lang, sier hun.

Mange mennesker, i Haugs situasjon, kjenner at de ikke klarer å leve livet som vanlig. Mange sliter med å innfri både egne og andres forventninger i hverdagen, forteller Kreftforeningen på sine nettsider.


“Mange synes det er vanskelig å snakke om plagene som senskader medbringer, fordi de har fått «livet i gave»”, skriver Kreftforeningen. Foto: Fanny

Et sosialt løp

Det er første året Wencke Haug løper, og hun peker på at arrangementet også har gode sosiale kvaliteter.

- Løpet er en fin måte å komme ut på og gjøre noe hyggelig sammen med kjente. Man kan hygge seg, samtidig som man støtter brystkreftsaken og bidrar til forskningsmidler, sier hun.


Rosa sløyfe-aksjonen har som mål å spre informasjon om senskader og øke kunnskapen om brystkreft, skrives det på brystkreftforeningens hjemmesider.  Foto: Fanny Bu

Et personlig løp

I år fikk mannfolka være med å vise sin støtte. Thomas Sundal er av dem som har benyttet sjansen til å dra på Oslo-tur for å vise at han bryr seg.


Thomas Sundal oppfordrer alle kvinner til å sjekke seg for brystkreft regelmessig. Foto: Fanny Bu

- Det er viktig at vi som er menn viser at vi bryr oss, også om det som er viktig for kvinner. Dette er et betydningsfullt arrangement, som gir en god mulighet til å vise at man er med og støtter saken, sier han.

Thomas Sundal er også rosakledd for anledningen og klar til å løpe for å støtte kreftforeningen og kvinners kamp mot brystkreft.

- Kreft er en sykdom som rammer mange. Ikke bare brystkreft, men kreft generelt. Jeg har flere i nær familie som har blitt offer for sykdommen og som gikk bort for ikke så lenge siden. Så det er klart at denne saken betyr litt ekstra for meg, forteller han.


Deltakerne nærmer seg målstreken ved Nydalen torg. Foto: Fanny Bu

Vil vise støtte

Blant de over 2000 deltakerne, skilte Anita Dirdal seg ut i hjemmestrikka, rosa genser. Hun mener det er viktig å være med på dagens løp fordi det støtter en god sak.


Genseren til Anita Dirdal er strikket av garn som donerer 5 kr per garnnøste til rosa-sløyfe aksjonen. Foto: Fanny Bu

- Jeg har mange venner som har brystkreft, så jeg løper for å vise min støtte, sier hun.

Dirdal mener det er viktig å sette fokus på kvinners helse, så det kan fremme forskning på området. Hun trener til vanlig, men deltar egentlig ikke på løp.

- Men dagens løp er det viktig å være med på fordi det støtter en god sak!

Viktig å holde seg i form

Jentegjengen Shinan-Yi Chen, Selina Wang og Wei-Yi Hsu peker på at løpet er med på å fremme en god livsstil.


Når jentene ble spurt om hvorfor de deltar på løpet, svarte de alle enstemmig at de var der for å støtte brystkreftforeningen. Fanny Bu

- Det er viktig å holde seg i god form, for å kunne ha god helse. Man blir friskere og lykkeligere av å løpe, sier Shinan-Yi Chen.

Alle tre har også mennesker i sin nære krets som har vært rammet av brystkreft. Noen av menneskene de forteller om ble friskmeldte, andre ikke.


Pengene som samles inn fra løpet går til å støtte brystkreftforskning, og i år først og fremst til forskning på senskader og en mer persontilpasset behandling, kreftforeningen.no. Foto: Fanny Bu

Hele oktober måned er Rosa sløyfe-måned.