Flere tusen møtte opp for å demonstrere mot kuttet, og vise sin kjærlighet til folkehøgskolen. Foto: Aleksandra Brillanti
#neitilkutt

Demonstrasjon mot kutt i folkehøgskolene

Tirsdag 17.oktober ble det arrangert demonstrasjon utenfor Stortinget - i full protest mot kuttforslaget i statsbudsjettet for 2018.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 13:59

Regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2018 innebærer et kutt på 45 millioner for folkehøgskolene, i følge Folkehøgskolerådet. Forslaget skaper sterke reaksjoner hos mange. Arrangementet “Nei til kutt i folkehøgskolen!” opprettet på Facebook, skriver blant annet: “Norge må SATSE på folkehøgskolene - ikke KUTTE!”. 

I et innlegg på folkehogskole.no skriver leder i Folkehøgskoleforbundet, Øivind Brandt, og leder i Noregs Kristelege Folkehøgskolelag, Edgar Fredriksen, at: “Det har aldri vært mer bruk for folkehøgskole i Norge. Det går et rekordstort antall ungdommer på en av de 80 norske folkehøgskoler. Derfor framstår det som absurd når regjeringen nå foreslår å kutte i dette viktige budsjettet”. 

Høy deltakelse og stort engasjement

Tirsdag ettermiddag møtte tusenvis av folk opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Blant disse var flere lærere og elever ved ulike folkehøgskoler i landet. 


EIDSVOLLS PLASS: Allerede før klokken 15.00 var plassen full. Foto: Aleksandra Brillanti

Det ble vist stor interesse i forkant av demonstrasjonen og emneknaggen #neitilkutt brukes aktivt i sosiale medier, blant annet på Twitter:

Politikerne i mot kutt

Ved tirsdagens demonstrasjon holdt flere politikere apeller. En av disse var Venstre-leder Trine Skei Grande. 


Trine Skei Grande (V) var en av politikerne som holdt apell ved demonstrasjonen. Foto: Aleksandra Brillanti

Partilederen legger vekt på at folkehøgskolen gjør deg til et helt menneske. Et helt menneske som er engasjert, bryr seg og som vil påvirke samfunnet. Hun sier at skolegang handler om mer enn å bare lese, regne og å slå opp på Google. Videre forteller hun at skolen handler om dannelse. 

- For det er dannelse som gjør oss til hele mennesker og hele samfunn, sier Grande.

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide var også til stede. 


Kristelig Folkepartis Hareide er i mot kuttet og mener at vi trenger flere folkehøgskoler i Norge. Foto: Aleksandra Brillanti

Hareide har ikke gått på folkehøgskole selv, noe han mener er en av sine mange tabber i livet. Han setter spørsmålstegn ved hvorfor regjeringen ønsker å kutte hele 45 millioner til folkehøgskolene som gir personlig utviklig og minner for livet.

- Nå har regjeringen kuttet i folkehøgskolen tre av fire år. Mitt budskap er stopp å kutt i budsjettet - prioriter folkehøgskolen, sier Hareide. 

Han avsluttet sin apell ved å fortelle at Kristelig Folkeparti ikke gir seg før pengene er tilbake. 

 

Emneord: 
Tags: