Her forberedes det i par til NM og EM på danseklubben Studio1. Foto: Charlotte Løvaas

Over 50 utøvere skal representere Norge i Europamesterskapet i diskodans. I helgen arrangeres også Norgesmesterskapet.

NM i diskodans arrangeres i Bingsfosshallen i Sørum kommune denne helgen. Fra 2. til 5. november arrangeres EM i forskjellige grener i diskodans i Hviterussland.

- Sør-Afrika er det eneste landet utenfor Europa som deltar i internasjonale mesterskap

- Diskogrenen oppstod på 70-tallet, men er stadig i utvikling

- Norge er et av landene som gjør det best på verdensbasis.

Kilde: International Dance Organizaton

Diskodans er en av de idrettene norske utøvere vinner flest internasjonale medaljer i hvert år, men allikevel er det stille rundt idretten i større medier. I år vant Norge fem medaljer i VM i diskodans, dette har så langt ikke blitt omtalt i norske medier.

I fjor vant Norge 22 medaljer sammenlagt i EM og VM, dette ble ikke omtalt av riksdekkende presse, ifølge søk i mediearkivet Retriever. Derimot, så har diskodanser Øyvind Gulli blitt nevnt i lokale nyheter flere ganger.

Ville slå Bjørndalen

Øyvind Gulli fra Rælingen er en av de mestvinnende utøverne i diskodans gjennom tidene. Før 2016 hadde han 42 internasjonale medaljer fra EM og VM, hvorav syv er EM-gull, og fire VM-gull. I tillegg har han 45 NM-medaljer.

– Målet var å slå Bjørndalen før jeg sluttet, sier Gulli.

Gulli pensjonerte seg som konkurransedanser i fjor. Da manglet han fire medaljer for å ta igjen Bjørndalen. I dag er medaljevinneren aktiv som trener i diskodans.

Øyvind Gulli er en av Norges mestvinnende idrettsutøvere. Foto: Charlotte Løvaas

Norge til EM

I år er det tatt ut godt over 50 dansere til å representere Norge i EM.

– Målet er å samle inn minst like mange medaljer som i VM, gjerne flere, sier landslagstrener Guro Person fra Danseklubben Studio1.

Danserne er tatt ut til EM på bakgrunn av tidligere kvalifiseringskonkurranser.

Lader opp med NM

Norgesmesterskapet i diskodans arrangeres hvert år. I år er det danseklubben 2dance som arrangerer NM i Bingsfosshallen. Sammen med danseklubben Studio1, er 2dance en av de ledende klubbene innenfor diskodans i Norge.

NM er åpent for alle som vil delta, men det er kun i den høyeste klassen kalt elite at man deltar offisielt i NM. Kun disse kan få tittelen Norgesmester.

Hvert tredje år blir Kongepokalen utdelt til vinneren av Norgesmesterskapet i seniorklassen i diskodans. Kongepokalen ble sist delt ut i 2015. Da vant Stine Larsen Nedgård pokalen. Hun har vunnet to ganger på rad.