Jentedagen 2017:

- Kult å være jente

Martine Halvorsen var en av 44 nominert til Jenteprisen. Prisen ble utdelt på FNs jentedag, 11. oktober. Hun syns selv vinneren, JURK, er en verdig vinner.
Fredag, 13 oktober, 2017 - 12:17

11. oktober er FNs internasjonale jentedag. Denne dagen skal bidra til å rette søkelys mot ulike utfordringer jenter møter. I den anledning deler Plan International Norge, i samarbeid med Costume, ut Jenteprisen 2017.

Totalt var det 44 nominerte, og Martine Halvorsen var en av disse. Halvorsen er blogger og ble overrasket når hun ble nominert. Hun tror hun er nominert fordi hun skriver mye om tabubelagte saker knyttet til jenter.

— Jeg tror jeg nominert fordi jeg skiller meg ut, og fordi jeg tar opp mange saker man ikke snakker om til vanlig. Samtidig så syns jeg det var veldig overraskende å bli nominert. At noen ønsker å nominere meg var jo dødsmoro, sier Halvorsen til Journalen.


Martine Halvorsen var en av nominerte til Jenteprisen 2017. Hun syns alle de nominerte er verdige vinnere. Foto: Kristine Fidje Olsen

Viktig å være seg selv

Halvorsen mener i tillegg at det er viktig å være seg selv, og legger vekt på at det skal være kult å være jente.

— For meg handler det generelt om at man skal få lov til å være jente, og at det er kult å være seg selv. Dette gjelder både jenter eller gutter, men for meg er det en ekstra greie med jenter og kvinner, forteller Halvorsen til Journalen.

Halvorsen hadde ingen forventinger til å vinne Jenteprisen 2017, og mener alle de nominerte er verdige vinnere.

— Jeg forventer ikke en pris i det hele tatt, fordi det er så mange ekstremt mange bra damer som er nominert. På en måte så taper man ikke, og man vinner ikke, fordi til syvende og sist så handler det om kampen man tar sammen. Og alle oppgavene de nominert tar, og det i seg selv er verdt en applaus, sier Halvorsen til Journalen.

 


Jurymedlem Navjot Sandhu forteller til Journalen at hun gleder seg til hennes første barn skal vokse opp blant så mange flotte damer. Foto: Ingrid Godager

JURK ble vinneren

Jenteprisen 2017 ble utdelt til Juridisk rådgivning for kvinner, JURK. Organisasjonen har siden 1974 har gitt gratis rettshjelp til kvinner. Jurymedlem Navjot Sandhu forteller at det var svært vanskelig å finne ut hvem som skulle få prisen.

— Alle som er nominert er sterke kandidater, og har gjort det veldig vanskelig for oss som har sittet i juryen. Mange gjør mye bra for jenters rettigheter og kandidatene har alle levert sitt unike bidrag for at jenter får mer frihet og flere muligheter, sier hun på utdelingen. 

Sandhu mener at JURK er en verdig vinner. De har bistått mange kvinner som har stått på bar bakke, og som ikke hadde fått hjelp på annet vis.

Halvorsen mener også JURK var en verdig vinner, og en vinner som fortjener å bli sett. 

 

 

Mister støtte fra regjeringen

Dagen etter JURK fikk tildelt Jenteprisen 2017, ble statsbudsjettet for 2018 lagt frem. Her kommer det frem at JURK mister en tredjedel av deres driftsbudsjetter. Leder i JURK Sara Eline Grønvold forteller til Journalen at hun ikke skjønner hvorfor regjeringen har foreslått dette.

– Dette går utover klientene våre. Jeg lurer på hvorfor de velger å kutte støtte til de som ellers ikke kan hevde sin rett, sier Grønvold.

Les mer om saken her. Forslaget skaper også reaksjoner på sosiale medier: