Rapartisten Flexi Aukan mener måten politiet arbeider på er et onde i relasjonsbyggingen av utsatt ungdom. Foto: Nima Taheri
Gjengkriminalitet

- Politiet er et onde

Regjeringen vil bruke flere hundre millioner kroner på å stoppe utviklingen av såkalte "svenske tilstander" i Oslos drabantbyer. Forskningsrapport viser: stor mistillit til politiet.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 12:40

Gjengkriminalitet og innvandringspoltikk har vært under debatt i årets stortingsvalg. Regjeringen ønsker å styrke politiet, mens vinklingen av ungdomsgjengene i media skaper reaksjoner. Samtidig opplever Oslo nylig skyting på Holmia, hvor en mann i 20-årene ble kritisk skadet

Flexi Aukan (30) er rapper, designer, artist og foredragsholder. Han er selv vokst opp på Hauketo i Oslo og jobber tett mot ungdom i organisasjonen “Morradi”. Her hjelper han ungdommer bruke kultur og musikk for å finne sin stemme i samfunnet. Sammen med Fylkesmannen i Oslo og Akershus avdeling helse, har de laget en forskningsrapport om barn og unges møte med hjelpeapparatet:

PDF icon forskningsrapport.pdf

- Vi snakker veldig imot politiet i skolene. Vi ser ikke på det som noe hensiktsmessig i det hele tatt, og noe som er med på å mistenkeliggjøre unge og skyve dem lenger vekk fra samfunnet. 

“Svenske tilstander”

I etterkant av NRKs kritiske reportasje om økende kriminalitet blant minoritetsungdom og farlige drabantbyer i Oslo, økte bruk av begrepet “svenske tilstander” i media og politikken, direkte relatert til den utsatte Stockholm-bydelen Rinkeby. Med bruk av overskriften “Ungdom har pistoler og barn selger hasj” i reportasjen, ble fokus rettet mot bydelene i Søndre Nordstrand, Grorud og Stovner, hvor en stor andel av befolkningen er ikke-etnisk nordmenn. 

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har siden brukt begrepet i sin politikk under valgkampen. 

– Svenske tilstander er fakta, og gjentatte reportasjer fra vårt naboland viser at dette ikke er noen konspirasjon. Det er over 60 områder som det svenske politiet sier er utsatt. Noen av dem sier de har mistet kontrollen over situasjonen, skriver hun i en e-post til NTB.

Hundre millioner kroner og strengere innvandringspolitikk

Justisministeren Per Willy Amundsen (Frp) sier til NRK at det er viktig å stoppe utvikling av det såkalte “svenske tilstander” før det har gått for langt, og ønsker å styrke politiet i Oslo med flere hundre millioner kroner og hundre nye politifolk og en streng innvandringspolitikk.

– Vi skal ikke få “svenske tilstander” i Norge. Jeg mener vi kan se at Sverige for sent har diskutert de reelle problemene. Dermed har det fått utvikle seg på en måte som Sverige ikke er tent med, sier Amundsen til NRK.

Hør Flexi Aukans “freestyle” om dette temaet: