Mari Atlanta Lunde har hver tirsdag Harry Hole byvandring . Foto Frikk Hellvik

Reiser til Oslo for å gå i Harry Holes fotspor

Nederlandske Erik van Vliet er strålende fornøyd med å få se Harry Holes Oslo med egne øyne.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 10:15

Det har gått 6 år siden Vliet leste den første boken i Harry Hole-serien. Han fikk den i bursdagsgave, og det tok ikke lang tid før han hadde lest alle bøkene.

Vliet kommer fra Ulrich i Nederland. Nå er han kommet til Norge for å besøke datteren som har startet på skole i Hønefoss. Tirsdag 17. oktober tok han seg et par timer fri fra kone og barn for å få et innblikk i Harry Holes verden.

— Jeg har vært i Oslo før i jobbsammenheng, men da har jeg ikke hatt mulighet til å gå på denne turen. Det er tre år siden jeg var i Oslo på ferie sist, men da var jeg her på en torsdag så da fikk jeg heller ikke vært med. Turen går bare på tirsdager, så denne gangen fikk jeg endelig mulighet. Det er kjempeinteressant å se stedene hvor boken fant sted. Før har jeg tenkt at jeg skulle ha laget mitt eget Harry Hole kart hvor jeg skulle tegne opp de forskjellige stedene å dra dit, forteller Vliet.

Vliet skal se den nye Harry Hole filmen i Oslo fordi han ikke vet når den kommer til Nederland.


Eric Van Vliet lot sin kone få litt alene tid, så kunne han ta seg en tur i Harry Holes gater. Foto Frikk Hellvik

Avslutter ferien med Harry Hole 

Verna Weyer er fra Cologne i Tyskland. Hun har vært en uke i Oslo, hvor hun har kost seg på Aker Brygge, tatt ferge turer på Oslo fjorden og nå avslutter hun ferien med å gå i fotsporene til Harry Hole.

– Jeg synes det har vært en flott tur. Jeg elsker Oslo, så da er det gøy å se andre sider av byen jeg nødvendigvis ikke hadde fått sett på egenhånd. Jeg leste bøkene etter jeg hadde vært i Oslo, sier Weyer. 

Filmen skal hun se når den kommer på kino hjemme i Tyskland.


Verena Weyer synes det var en flott tur. Foto: Frikk Hellvik

Engasjert og spennede guide 

Mari Atlanta Lunde er guiden som startet opp med Harry Hole byvandringen etter at hun leste alle bøkene sommeren 2011. I starten var det Atlanta Lunde og en guide til som gikk den, men de endte tilslutt med å være 7 guider. Atlanta Lunde har alt sett Snømannen 3 ganger for å inkludere steder fra filmen i sin rute. Hun leder også firmaturer.

—Selv synes jeg at disse turene jeg går, hvor hvem som helst kan dukke opp er de koseligste. Da er vi som regel mellom 4 til 10 personer. De er ofte veldig engasjerte og interesserte i bøkene om Harry Hole. Den typiske Harry Hole turisten er gjerne en som har lest bøkene 5 år tidligere, og så plutselig dukker opp på byvandringen når turen går til Oslo.

Atlanta Lunde tror at filmen kan få enda flere turister til Oslo.

—Filmen er ikke bare viktig for Oslo som turistby, men også viktig for Oslo som en filmby. Jeg så at filmen ikke fikk de beste terningkastene, men selv likte jeg den godt, forteller hun. 


Mari Atlanta Lunde kommer til å fortsette med sitt ukentlige Harry Hole engasjement frem til påsken. Foto: Frikk Hellvik

Jo Nesbø sine bøker har så langt blitt oversatt til 40 språk, og bøkende har solgt millioner av eksemplarer. Filmen Snømannen er på tross av dårlige kritikk sett av ca 96600 i norge siden sin premiere fredag 13 oktober.