Fem dager før fakkeltoget finner vi Hege Jensen, frivilligkoordinator i NOAH, på Egertorget. Hun oppfatter sterke reaksjoner på regjeringens valg. - Jeg tror folk blir forbanna, og vil gjerne vise at de blir forbanna ved å vise sin støtte til oss. FOTO: Ida Gjellerud

Frivillig dyrevern mister statlig støtte

Dyrevernsorganisasjonen NOAH er en av de som rammes hardt uten statlig støtte. Samtidig får pelsdyrnæringen en økning i midler.
Onsdag, 18 oktober, 2017 - 13:54

På lørdag arrangerer NOAH sitt årlige fakkeltog mot pelsdyrnæringen. 

– Jeg tror at folk stiller opp i fakkeltoget fordi de nå ser hvor viktig det er å støtte opp om kampen mot pelsindustrien, sier leder i NOAH, Siri Martinsen. Hun tror engasjement blir en effekt av regjeringens beslutning om å kutte all støtte til frivillig dyrevern. 

Mister 500 000 kroner

Da statsbudsjettet 2018 ble lagt frem forrige torsdag, kom beskjeden om at frivillig dyrevernorganisasjoner mister den statlige støtten, mens norsk pelsdyrnæring får to millioner kroner mer i statlig støtte. Endringene gjør at NOAH ikke lenger vil få sin årlige sum på 500 000 kroner.

Martinsen forteller til Journalen at støtten de tidligere har fått er viktig. Det er snakk om en halv million som ellers hadde gått direkte til dyrevernsarbeid som å anmelde dyremishandlingssaker, trykke opp informasjon om dyrevern til skoler og jobbe mot pelsindustrien.

- Folk blir stadig mer opprørte over at politikerne ikke lytter til faglige råd.


Siri Martinsen er for tiden opptatt på kontoret, hvor planleggingen pågår for fullt. Der kan hvem som helst stikke innom for å hente plakater og flyers, og dermed hjelpe NOAH med promoteringen. FOTO: Ida Gjellerud

- NOAH har for eksempel, sammen med en finsk organisasjon, laget en internasjonal rapport om den skandinaviske pelsindustrien, som var med på å overbevise Gucci om at de skulle snu ryggen til pels. Det koster å lage og trykke opp slike rapporter. Det er tydelig at landbruksministeren ikke vil at man skal gjøre mye slikt arbeid - han har jo også bedt om “ro” rundt pelsnæringen, sier NOAHs leder.

Hun forsikrer landsbruksminister Jon Georg Dale at han ikke får ro i pelsdyrnæringen. Hun tror regjeringens beslutning vil provosere og skape engasjement ved det kommende fakkeltoget. I fjor trakk fakkeltoget til sammen 8250 mennesker. I år håper hun på et enda høyere antall. Nytt for året er at fakkeltoget arrangeres i hele 29 byer, lørdag 21. oktober. 

Kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdahl, kommenterer saken til Journalen. Hun mener økningen i midler til pelsdyrnæringen er helt riktig. Dette tilskuddet har kommet fra jordbruksforhandlinger, og hun forteller at det vil brukes i et dyreverlferdsprogram, med fokus på utvikling og forskning.

- Personlig invitasjon 


Marte Bjerke (19) har stor tro på et godt oppmøte på lørdag. -Økonomisk sett er det dumt at vi mister støtte, men jeg håper jo at det fører til at flere kommer seg opp av sofaen. FOTO: Ida Gjellerud

På NOAHs stand på Egertorget står Marte Bjerke (19), frivillig i NOAH. Der promoterer de for fakkeltoget med banner, flyers og brosjyrer. Hun er opprørt over regjeringens valg om å gi mer penger til pelsdyrnæringen i stedet for å støtte dyrevern. 

- For alle frivillige er det viktig med den støtten. At den fjernes er skuffende, særlig når det motsatte ble å gi penger til pelsdyrnæringen, da ble det så tydelig. “Vi tar fra dere, så gir vi til dem”, sier Bjerke.

Hun har brukt mye av sin fritid den siste tiden på forberedelser til fakkeltoget. Hun mener det er en fin måte å skape engasjement ved å stå på stand.

- Det blir på en måte en personlig invitasjon, og da er det mye lettere for de som allerede har tenkt tanken, sier hun. 

- Dyr kan ikke si ifra

Forbipasserende Helén Delmas Wesenberg tar gladelig i mot en flyer, men forteller at hun dessverre ikke har mulighet til å gå i fakkeltoget. Likevel viser hun sin støtte til NOAH, og sin misnøye til regjeringens beslutninger.

- Det syns jeg er dårlig. Dyr kan ikke si ifra. Det er vi som må hjelpe til med det, sier Wesenberg.


Hege Jensen forteller forbipasserende Helén Delmas Wesenberg om fakkeltoget, og organisasjonens arbeid. Hun er en av mange som lytter. FOTO: Ida Gjellerud