FULLSATT SAL: Mange hoder er klare for film. FOTO: Louise Krüger

Fjellsko på filmfestival

Tirsdag kveld på Edderkoppen i Oslo ble Banff fjellfilmfestival sparket i gang.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 08:43

Banff Mountain Film Festival er en filmfestival for filmer som omhandler fjell og sport, og avholdes hvert år i Banff i vestlige Canada. Etter festivalen plukker arrangørene med seg de beste bidragene, og reiser rundt på ’world tour’. I storbyer verden over samles fjellentusiaster til filmkveld og inspirasjon. I år fant festivalen sted på Edderkoppen i Oslo mellom 18. og 19.oktober.

Sprekinger på festival

Det var ikke mangel på fjellsko og Goretex-jakker blant de som hadde funnet veien til Edderkoppen tirsdag kveld. En av deltakerne, Robin Benjamin Zweigel, hørte om arrangementet gjennom fjellsportgruppa på Universitetet i Oslo (UiO).

 - Jeg er med i Oslostudentenes fjellidrettsgruppe på UiO. Vi klatrer og drar på fjellturer sammen, og derfor var det også naturlig for oss å dra hit.

Emily Stitt, også medlem i OSI Fjell, har vært på Banff Filmfestival en gang før.

- Det var like inspirerende i år, sier hun. Til daglig driver hun med både sykling, løping, ski og klatring, eller - det meste man kan gjøre ute i frisk luft, ler Emily. 


SPREK GJENG: Studenter fra OSI Fjell på UiO er glade for å ha fått billetter til Banff Filmfestival. Fra venstre: Robin Benjamin Ziegel, Jennifer Valèe, Marte Eline Menøy, Emily Stitt og Tristan Hauff. FOTO: Louise Krüger

Knallsommer for DNT

Tall fra Den Norske Turistforeningen (DNT) viser også at nordmenn er svært glad i friluftsliv. DNT melder om knalltall på antall mennesker som har besøkt hyttene i sommer. Generalsekretær i DNT, Nils Øveraas, sier at ønsket om en aktiv tilværelse trekker folk til fjells.

- Folk vil både ha en aktiv ferie og oppleve roen naturen gir. DNT jobbet målbevisst slik at vi nå har et mangfoldig tilbud til ulike grupper, sier Øveraas til Fjell og Vidde.

Økende interesse for friluftsliv

Adrian Nordenborg, en av arrangørene til Banff Mountain Film Festival, er svært fornøyd med antall oppmøtte. Han forklarer at de hadde enda flere besøkende i fjor, men grunnet høye leiekostnader så arrangørene seg nødt til å flytte festivalen til et mindre lokale.

Han mener at nordmenn alltid har vært interessert i friluftsliv, men at lettere tilgang på utstyr kan ha mye å si for fjellinteresserte.

- Nordmenn har vel alltid likt fjell, men jeg tror lettere tilgang på bra utrustning kan ha mye å si. I tillegg er dette et samlingspunkt for alle mennesker som liker denne typen aktiviteter. Mange er ski-bomser med familie og barn, men så treffes de her. Andre kommer hit som en ’kick-off’ til skisesongen.


SMILER BREDT: Arrangørene Adrian Nordenberg og Pelle Aronson er glade for å se så mange spreke nordmenn på Banff Filmfestival.

Fjellsport er i vinden

Robin Benjamin Zweigel tror også at folk over hele verden har merket økende interesse for aktiviteter i fjellet.

- Jeg tror folk på verdensbasis har blitt mer interessert i fjellsport. Kanskje ikke i Norge, nordmenn har vært aktive og flinke på å bruke naturen lenge, men det har nok blitt mer fokus på det. Jeg føler det er overalt nå.