SEIER: Juridisk rådgiving for kvinner (JURK) stakk av med seieren under årets Jentepris. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen.
Jentedagen 2017:

Her er vinneren av Jenteprisen 2017

Juridisk rådgiving for kvinner er årets vinner av Jenteprisen. Studentorganisasjonen tildeles prisen for sitt engasjement for gratis rettshjelp til kvinner i Norge.
Torsdag, 12 oktober, 2017 - 14:40

Jenteprisen 

Jenteprisen deles ut hvert år på FNs jentedag 11. september.

I år deles prisen ut for sjette gang av Plan International Norge og for første gang i samarbeid med Costume.

Prisens formål er å løfte frem en enkeltperson, organisasjon, bedrift eller andre i Norge som engasjerer seg i kampen for jenters rettigheter- enten i Norge eller i utlandet.

Kilde: Plan Norge

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) ble onsdag kveld kåret til vinnere av Jenteprisen 2017. Studentorganisasjonen tilbyr gratis rettshjelp til kvinner i Norge. De mottar prisen til stor applaus fra publikum. 

— På vegne av JURK må jeg si tusen tusen takk. Det er utrolig stas og en viktig anerkjennelse av jobben som våre fantastiske studenter gjør, sier daglig leder Sara Eline Grønvold. 

Saksbehandler i JURK, Emilie Hulthin, er også med opp på scenen. Hun forteller om arbeidet til organisasjonen. 

— Det er ikke sikkert alle kjenner oss fra før. Det som gjennomsyrer bedriften vår er at man ikke skal få mindre rett selvom man ikke har råd til advokat, sier Hulthin.

Drives av jusstudenter

JURK har siden 1974 gitt gratis juridisk rettshjelp til alle som definerer seg som kvinner. Organisasjonen drives av viderekomne jusstudenter ved Universitetet i Oslo.

Emilie Hulthin forteller om noe av arbeidet de utfører.

— JURK hjelper kvinner som har kommet på hit familiegjenforening og er utsatt for vol., Vi besøker kvinner i fengsler som generelt har dårligere soningsforhold enn menn og vi hjelper kvinner som er kommet tilbake til en arbeidsplass hvor ting har forandret seg etter de har vært i svangerskapspermisjon, forteller hun. 

Juryens begrunnelse


Jurymedlem Navjot Sandhu leser opp juryens begrunnelse. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen

Juryen, representert av Navjot Sandhu, beskriver vinneren som en organisasjon som gjør en viktig jobb i kampen mot sosial urettferdighet. 

— Årets vinner hjelper de som har minst og har bistått tusenvis av kvinner som har stått på bar bakke. Vinneren gir ikke bare bistand, men driver også utstrakt informasjonsvirksomhet om jenters rettigheter. De jobber spesielt med voldtekt som samfunnsproblem og gjør en stor innsats for å bedre situasjonen til kvinner med minoritetsbakgrunn, sier Sandhu. 

Rekordmange nominerte

Med totalt 44 nominerte har ikke jobben som jurymedlem vært lett.

— Alle som er nominert er sterke kandidater og har gjort det veldig vanskelig for oss som har sittet i juryen. Mange gjør mye bra for jenters rettigheter og kandidatene har alle levert sitt unike bidrag for at jenter får mer frihet og flere muligheter. Det er et stort mangfold blant de nominerte i år, sier hun. 

Deles ut for 6. gang


Kommunikasjonssjef for Plan International Norge. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen

Jenteprisen gikk av stabelen for første gang i 2011, og arrangeres på FNs jentedag 11. oktober. Prisen deles ut hvert år av Plan International Norge. Kommunikasjonssjef i Plan International Norge, Siv Meisingseth, forteller om prisens formål. 

— Formålet med prisen er å hylle den organisasjonen som har satt ekstra fokus på jenters rettigheter dette året både i og utenfor Norge, sier hun. 

I fjor vant Andrea Voll Vodum prisen på grunn av sitt engasjement for voldtekssaken. Tdligere vinnere er også Deeyah Khan og Fakhra Salimi.