Peter Singer er en av vår samtids mest leste filosofer. Foto: Sonja Haaland
1. november var den internasjonale vegandagen

– Jeg anbefaler alle å bli veganere

27. oktober holdt moralfilosofen Peter Singer Exphil-forelesning ved Universitetet i Oslo om dyreetikk og veganisme, et passende tema i forkant av den internasjonale vegandagen.
Fredag, 3 november, 2017 - 23:09

Den australske filosofen er professor i filosofi ved universitetet i Princeton. Han er spesialist i anvendt etikk og er en av vår tids mest leste filosofer. Singer skrev boka Animal Liberation i 1975, hvor han taler for veganisme, og kritiserer dyreforsøk og speciesisme. Boka var med på å endre synet vi har på dyr og hvordan vi behandler dem på. 


Etter forelesningen svarte Peter Singer på spørsmål fra salen. Foto: Sonja Haaland

På spørsmål om Peter Singer vil oppfordre alle til å bli veganere, var han klar i sin tale.

– Jeg tror at som ting er nå, hvordan jorden og dyreindustriens situasjon er, så ville jeg det. Jeg tror at det ville vært en stor fordel for utviklingen av plantebaserte alternativer, for miljøet og klimaet og for å redusere “factory farming” (en stor, industrialisert gård der et stort antall husdyr blir holdt innendørs i forhold som skal maksimere produksjonen til en minimal kostnad, journ. anm). Så hvis jeg må svare ja eller nei på det spørsmålet, vil svaret mitt være ja.

Peter Singers har vært med på å gjøre begrepet speciesisme kjent, langt utover akademiske miljøer. Under forelesningen forklarte han at speciesisme handler om å behandle dyr, og å gi dyr ulik verdi basert på dens tilhørende art. Singer mener dyrs rettigheter burde baseres på deres evne til å føle smerte og ikke basert på intelligens. Han sammenligner speciesisme med rasisme, og sier at å diskriminere dyr basert på deres art, kan ikke rettferdigjørs mer enn diskriminering basert på hudfarge. 

1. november var verdens vegandag

 Dager etter Peter Singer besøkte Oslo, stod Norsk Vegansamfunn på Egertorget for å feire dyrene og miljøet. 


Norsk Vegansamfunn delte ut smaksprøver av veganske produkter, og hjemmelagde, veganske kaker ble servert med vaniljesaus basert på havre. Foto: Sonja Haaland

Leder for Norsk Vegansamfunn, Trine Strømme, forteller at de ønsker å vise folk at vegansk kake er like god som vanlig kake. De står på stand for feire vegandagen, men også for å spre kunnskap om organisasjonen. 

– Verdens vegandag feires over hele verden for å markere alt det fine med veganisme, både dyrs rettigheter først og fremst, men også for hva det har å si for planeten vår og alle oss som bor her. 

Strømme forteller at hun ønsket å bli vegetarianer som tiåring, men at det var i tjueårene hun tenkte at hun ikke hadde samvittighet til å fortsette å spise dyr. 

– Å spise kjøtt strider mot min moralske overbevisning. Jeg var vegetarianer i noen år, før jeg kom fram til at det ikke er nødvendig å spise egg og meieriprodukter heller, fordi det strider mot den samme etiske problemstillingen som det å spise kjøtt, sier Strømme til Journalen. 

Peter Singers syn på speciesisme, at man ikke skal diskriminere eller forskjellsbehandle dyr basert på art, støttes av Trine Strømme.

– Det er en ide jeg sympatiserer med. Jeg ser ikke at artstilhørighet kan fungere som en moralsk pekepinn.


Trine Strømme, leder for Norsk Vegansamfunn, har vært veganer i omtrent tre år. Foto: Sonja Haaland

– Det går ikke ann å elske dyr og samtidig spise kjøtt

Hilde Norheim har hatt et plantebasert kosthold i tre år. Hun var en av de nysjerrige forbipasserende på Egertorget som stoppet for å smake vegansk kake. Norheim forteller at hun alltid har elsket dyr, og at hun aldri ville ha skadet et dyr selv. Det var en kommentar på et forum på internett som gjorde at hun begynte å tenke annerledes angående sitt kosthold og forhold til kjøtt. 

– Han skrev at du kan ikke være glad i dyr og samtidig spise de. Da ble jeg først kjempeprovosert, men etter hvert forstod jeg at det går jo ikke, sier Norheim til Journalen. 

Norheim forteller at hun var med på et meditasjonskurs hvor hun fikk i oppgave å ta en test som heter “Ecological Footprints”.

– Til tross for at jeg trodde at jeg levde miljøvennlig, fikk jeg beskjed om at vi trenger to og en halv jordklode hvis alle levde slik som meg. Da fant jeg ut at kjøtt var en de store postene, sier Norheim til Journalen. 


Hilde Norheim er veganer for å skåne miljøet og for dyrs rettigheter. Foto: Sonja Haaland


Norsk Vegansamfunns formål er å fremme dyrs rettigheter og interesser gjennom å stille kritiske spørsmål til behandlingen av dyr i samfunnet vårt og promotere en vegansk levemåte. Foto: Sonja Haaland