Pål Moddi Knutsen, som går under artist navnet Moddi, er aktuell med ny bok. Foto: Tuva Åserud

Gir ut bok om forbudte sanger

Artisten Moddi lanserte denne uken boken Forbudte sanger, der han forteller bakgrunnshistorien til hans siste album Unsongs.
Torsdag, 12 oktober, 2017 - 21:17

Albumet består av 12 sanger fra forskjellige land i verden. Disse er sanger som er, eller har vært, forbudt. Flere av musikerne bak de originale sangene har blitt fengslet eller drept på grunn av musikken sin. Da Moddi var ferdig med albumet bestemte han seg for å bygge videre på prosjektet med å skrive bok.

- Det skulle egentlig bare være en plate, men da platen var ferdig innså jeg at det var så utrolig mange spennende historier bak disse sangene som fortjente å bli fortalt på en ordentlig måte. Ikke bare gjennom musikk, men også gjennom ord, sier han.

Setter ytringsfrihet på dagsorden


Redaktør i Aschehoug, Nazneen Kahn-Østrem. Foto: Tuva Åserud

Da Moddi bestemte seg for å videreføre albumet sitt til en bok møtte han Nazneen Kahn-Østrem, redaktør i Aschehoug forlag. Hun viste stor interesse for idéen om bokprosjektet hans.

- Hos Moddi så jeg et brennende engasjement som jeg synes var beundringsverdig i en tid hvor artister ikke snakker så mye om politikk, sier hun.

Kahn-Østrem forteller at målet med boken er å sette ytringsfriheten på dagsorden.

- Vi ville løfte frem den kraften musikk kan ha, som vi ofte kan glemme, sier hun.

Ble sensurert 

I løpet av prosjektet opplevde Moddi selv å få restriksjoner på hva han kunne si. Da han skulle snakke om albumet sitt på BBCs frokostsending fikk han beskjed om å ikke snakke om emner som narkotika, religion og vold.

- På en måte var det veldig deilig å bare få bekreftet med en sånn vanvittig tydelighet at det her er et samfunnsproblem. Det her er noe som oppstår, selv på en relativt harmløs frokostsending, sier han

Moddi mener han misbrukte sin store mulighet til å kommunisere budskapet sitt til et stort publikum.

- Jeg vil faktisk si misbrukte, for jeg var ikke forberedt på at jeg skulle bli satt ut av spill på den måten. Jeg klarte ikke å formidle hva prosjektet handlet om fordi jeg var så redd for å provosere noen, sier han.

Mange sterke historier

I boken skriver Moddi om mange av reisene sine på jakt etter bakgrunnshistoriene til sangene. Han fikk høre mange sterke historier. I ettertid holdt han på å utvikle depresjon og angst.

- Boka har på mange måter vært en redning mer enn en bøyg. Den har gitt meg muligheten til å gå i dybden på alle historiene på en måte som gjør at jeg ser sammenhengene mye klarere, forteller han.