JURK, Juridisk rådgivning for kvinner, er en virksomhet drevet av viderekommende jusstudenter som bidrar til at likestilling praktiseres. Foto: Ingrid Godager

JURK er vinneren av Jenteprisen 2017

Den 11. oktober ble Jenteprisen 2017 delt ut. Blant 44 nominerte ble det JURK, Juridisk rådgivning for kvinner, som stakk av med seieren.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 11:02

På FNs internasjonale jentedag ble jenteprisen delt ut for sjette gang av Plan International Norge, og denne gangen i samarbeid med Costume. Formålet med prisen er å løfte frem noen i Norge som engasjerer seg i kampen for jenters rettigheter, enten her i landet eller ute.

Gjort en innsats i det stille

– Årets pris går til noen som virkelig fortjener å bli sett og hedret. Mange av de nominerte til jenteprisen er sterke og synlige stemmer i offentligheten og media. I år vil juryen løfte frem en vinner som i det stille har gjort en ekstraordinær innsats for jenters rettigheter i mange år, sier jurymedlem Navjot Sandhu til publikum onsdag kveld før hun annonserer vinneren av Jenteprisen 2017.


Jurymedlem Navjot Sandhu tar i mot vinneren av Jenteprisen 2017, JURK, på scenen på Ingensteds onsdag kveld. Foto: Ingrid Godager

JURK har siden 1974 tilbudt gratis rettshjelp til kvinner i Norge, og bare i 2017 har de bistått i nesten 5000 enkeltsaker. Virksomheten består av jurister og viderekommende jusstudenter som tar seg ett år fri fra jusstudiene for å hjelpe kvinner som ikke er i stand til å hevde sin rett på egenhånd.

– Vi hjelper kvinner som har kommet på familiegjenforening og er utsatt for vold. Vi besøker kvinner i fengsler som generelt har dårligere soningsforhold enn menn. Vi hjelper kvinner som kommer tilbake til en arbeidsplass hvor ting har forandret seg etter at de har vært i svangerskapspermisjon. Det som gjennomsyrer virksomheten vår er at vi mener at man ikke skal ha noen mindre rett om man ikke har råd til å betale for egen advokat, sier Emilie Hulthlin, saksbehandler i JURK.


Emilie Hulthlin, saksbehandler i JURK, forklarer at virksomheten jobber variert, og at ingen dager er like hos dem. Foto: Ingrid Godager

FNs internasjonale jentedag


Frøydis Patursson, fagrådgiver i JURK, mener jenteprisen synliggjør kampene for likestilling. Foto: Ingrid Godager

Navjot Sandhu har sittet i juryen for jenteprisen tre år på rad, og hun forteller at prisen deles ut for å feire den internasjonale jentedagen.

– Man kan jo spørre, hvorfor har man behov for å feire jentedagen? Dessverre så lever vi fortsatt i et globalt samfunn hvor kvinner og jenter ikke blir likestilt. De har ikke de samme rettighetene, de blir utsatt for sosial kontroll, overgrep, barneekteskap og prostitusjon. Kun ene og alene fordi de er jenter, sier Sandhu til Journalen.

Frøydis Patursson, fagrådgiver i Juridisk rådgivning for kvinner, mener jenteprisen er en viktig pris.

– Den er med på å synliggjøre arbeid som blir gjort. Den synliggjør kampene som fortsatt står igjen for likestilling og for kvinners og jenters rettigheter, sier Patursson til Journalen.

Verst for jentene

I 2016 ble Katarina Flatland med Plan til Malawi, og der så hun med egne øyne at der barn har det ille, har jenter det verst.

– Jentene ble stilt bakerst i matkøen, de ble tatt ut av skolegangen, og de ble giftet bort mot sin vilje. Dette er jo ikke bare forferdelig for de jentene dette hender med, men også for de landene som driver med dette, for de går jo glipp av en helt enorm mengde med ressurser, sier Flatland, konferansier for utdelingen av Jenteprisen 2017.

Flatland sier disse historiene kan virke fjerne for oss i Norge, men hun mener at også vi har utfordringer når det gjelder likestilling.

– Nettopp derfor er det så bra at dere som er nominert her i kveld, og alle som har kommet, er med på å engasjere dere for å gjøre en forskjell, sier Flatland.


Katarina Flatland mener alle som gjør en innsats for jenter skal hylles på jentedagen. Foto: Ingrid Godager