JURK fikk årets jentepris

Hvert år deler plan ut en jentepris på årtes jentedag. I år var det organisasjonen JURK som vant prisen.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 11:04

Målet med jenteprisen er at en enkeltperson, organisasjon, bedrift eller andre som engasjerer seg for jenters rettigheter blir løftet frem. I år delte plan ut prisen i samarbeid med Costume. Det var stor deltagelse, 44 personer hadde blitt nominert til årets pris.

JURK

Juristisk rådgivning for kvinner er en organisasjon som tilbyr gratis rettshjelp for kvinner. I mange år har de jobbet for kvinners rettigheter. Organisasjonen har vært siden 1974, og ble opprettet av kvinnelige jusstudenter ved universitetet i Oslo. I dag drives organisasjonen av jurister og viderekommende jus-studenter. Jurk har bistått med nesten 5.000 enkeltsaker i år.

Internasjonale jentedagen

Desember 2011 ble det vedtatt at den 11. oktober skulle være FNs jentedag. Den internasjonale jentedagen skal bidra til å rette fokuset på de ulike utfordringene jenter møter i dag. Noen av disse utfordringene er at de ikke får de grunnleggende rettighetene som beskyttelse, skolegang eller muligheten for å bryte ut av fattigdom. I dag har vi kommet langt med jenters rettigheter, men fortsatt er det stor forskjell på og være gutt og jente. Jenters rettigheter er en av de sentrale målene FN har. Bærekaftmål 5 sier at vi skal:

– Oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling.

Likestilling er en menneskerett. Får å oppnå utvilking i et lang, er det viktig at kvinner og menn har like rettigheter. 

Emneord: