På klesbyttemarkedet kunne man plukke med seg så mange plagg man ønsket, uansett hvor mange plagg man selv hadde tatt med. Foto: Ingrid Godager

Bytter klær for en god sak

Den 18. oktober arrangerte RE:ACT et klesbyttemarked på VID Oslo. Inngangsprisen på 50 kroner gikk til utdanning til kasteløse i Nepal.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 10:20

Gårsdagens klesbyttemarked på VID vitenskapelige høgskole i Oslo ble arrangert for å støtte skolens innsamlingsprosjekt, DiaTØFF. Her kunne man møte opp med plagg man ikke lenger brukte, for så å dra hjem med så mange plagg man ønsket. De som kom støttet ikke bare vanskeligstilte og kasteløse ungdommer i Nepal, men også miljøet.

–  Jeg føler at folk på vår alder begynner å bli mer miljøbevisste. De synes det er kult å bytte klær, og det har jo blitt veldig inn nå. Man blir litt lei sine egne klær, men det betyr ikke at de er dårlige eller må kastes, og derfor ønsket vi å arrangere et klesbyttemarked, sier Pauline Dahlø, medlem av RE:ACT, til Journalen. 


Pauline Dahlø og Linn Haugsten ønsker alle velkommen til klesbyttemarked. Foto: Ingrid Godager

 

Støtter DiaTØFF 2017


 Helene Opheim ønsket å samle inn penger til Strømmestiftelsen i årets DiaTØFF. Foto: Ingrid Godager

– DiaTØFF er skolens årlige innsamlingsprosjekt, og hva man samler inn penger til varierer da det er elevene som søker om å ha prosjektet. Jeg ønsket å samle inn penger til Strømmestiftelsen, som er en god bistands- og utviklingsorganisasjon. De har en tankegang om å gjøre folk selvhjulpne, slik at de kan klare seg selv etterhvert, sier Helene Opheim, leder i DiaTØFF-komitéen, til Journalen.

Årets DiaTØFF går til kasteløse og vanskeligstilte ungdommer i Nepal gjennom Strømmestiftelsens (RE:ACTs moderorganisasjon) utdanningsprosjekt SAMVAD. Samfunnet i Nepal blir fortsatt preget av kastesystemet, og gjennom SAMVAD-prosjektet ønsker Strømmestiftelsen å hjelpe dem ut av fattigdommen.

– Det er et ettårig program som skal gi mennesker både grunnleggende skoleferdigheter og lett innføring i et yrke, slik at de har noe å jobbe med senere. De lærer også om helse og rettigheter, fordi mange av dem vet lite om det fra før av. Det er en viktig del av hele arbeidet i samfunnet å opplyse og la de utvikle seg, forteller Opheim.

– En god sak å støtte

Mange av de som møtte opp på klesbyttemarkedet ønsket å støtte SAMVAD-prosjektet, samtidig som de fikk noe ut av det selv.

– Jeg er her først og fremst fordi det er en god sak å støtte, og jeg får byttet ut litt i garderoben. Dette er jo også absolutt miljøvennlig. Jeg har en regel om at jeg ikke skal shoppe noe nytt på en stund, men å kjøpe brukt eller å bytte klær synes jeg er greit, sier Linnea Arntzen Sviland.

– Jeg synes dette er en god idé fordi pengene går til en god sak. Det er jo også en unik mulighet til å friske opp i garderoben, sier Marie Helene Vorren.


Marie Helene Vollen og Linnea Arntzen Sviland fant flere plagg de fikk ta med seg hjem på klesbyttemarkedet. Foto: Ingrid Godager