APP: Kjøp overskuddsmat til en billig penge med appen "Too Good To Go". FOTO: Mari Kittilsen

Kutt matsvinn i studenthverdagen

Hvert år kastes det 350 000 tonn spiselig mat i Norge. Nylig åpnet KUTT Gourmet dørene på HiOA. Med seg har de flere gode tips til en mer miljøvennlig hverdag.
Tirsdag, 17 oktober, 2017 - 12:39

Fakta

- «Kutt Matsvinn 2020» er en treårig samarbeidsavtale der utvalgte steder innen serveringsbransjen forplikter seg til å kutte matsvinn med 20 prosent innen 2020. 

- Matvett er prosjektleder for Kutt Matsvinn 2020.

- Prosjektet arbeider konkret med å måle antall gram spiselige rester som blir kastet i forhold til antall gjester på spisestedet.

-“Too Good To Go” ble grunnlagt i Danmark i 2015 av en vennegjeng. 

- Matsvinnet har blitt redusert med 12 % per innbygger siden 2010 .

- Forbrukerne kaster ca. 8 kg brød og andre bakervarer, over 11 kg frukt og grønt og over 13 kg tallerken- og gryterester.

- For mer info, sjekk ForMats sluttrapport  fra 2016

 

 

- «Kutt Matsvinn 2020» er navnet på et samarbeidsprosjekt i serveringsbransjen, der hoteller, restauranter og kantiner over hele landet har som mål å kutte matsvinnet med 20 prosent innen 2020, skriver Studentsamskipnaden i Oslo på sine hjemmesider

Mange studenter setter miljø og matsvinn på dagsorden. Det har blitt viktig å ta del i miljødebatten, men det er ikke alltid like lett å vite hvordan. Ekspertene på KUTT Gourmet mener det er enkle grep som kan bidra til mindre matsvinn i en hektisk studenthverdag. 

Bruk sansene

I løpet av 2 år har KUTT gourmet på Blindern har redusert matsvinnet på UiO med 20 tonn. Dette var den første kafeen i Norge som driver kun på overskuddsmat. Nå har suksess-kafeen åpnet ny filial på HiOA. De har 3 enkle tips til hvordan man kan kutte matsvinn hjemme. 

1. “Best før” betyr ikke “dårlig etter”. Bruk sansene!

2. Frys ned brød du ikke spiser. 

3. Slappe grønnsaker blir sprø og fine etter et kaldt vannbad.

Too Good To Go

Det trenger ikke nødvendigvis være dyrt å være miljøvennlig. “Too good to go” er en app som hjelper restauranter, bakerier, hoteller og butikker med å selge overskuddsmaten deres rett før stengetid. Dette er billig, effekivt og nyttig for en student med smal økonomi. 

Dette har blitt et populært tilbud, og er du interessert i overskuddsmat anbefaler produsentene å være tidlig ute. Her er det førstemann til mølla!