Calvin Huynh er kokk i SiO og jobber i KUTT gourmet. Foto: Brage Lie Jor

Kutter matsvinn på HiOA

Hvert år kastes det 217 480 tonn mat i Norge. Nå tar SiO grep for å redusere sin andel av det.
Mandag, 16 oktober, 2017 - 12:37

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) åpnet på torsdag et nytt spisested på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det heter KUTT gourmet, og er en videreføring av en satsning de begynte med på Universitetet i Oslo i 2015.

KUTT er et konsept som baserer seg på å lage god og billig mat av råvarer som ellers ville blitt kastet i SiO-systemet.

- Vi gleder oss til å møte studentene her med en gourmetlunsj laget av ingredienser som ellers ville blitt kastet. Ingrediensene kommer til oss av forskjellige årsaker, som at produktet nærmer seg siste forbruksdato, at emballasjen er feil for sesongen, feilmerking, slik KUTT-tankegangen er, sier Steffen H. Greff, direktør for SiO Mat og Drikke i en pressemelding

Gode tilbakemeldinger

Calvin Huynh, som er både kokk og selger i KUTT, er veldig fornøyd med tilbakemeldingene.

- Vi har fått veldig mye gode tilbakemeldinger, både på konseptet og på maten. Det er veldig hyggelig, sier han til Journalen.

Huynh har jobbet som resturantkokk i over ti år, og syns det er fint å være en del av satsningen på å redusere matsvinn.

- Det kastes veldig mye mat i resturantbransjen, og det er fint å være med på å prøve å redusere det litt avslutter han.

Jobber aktivt mot matsvinn

Direktør i SiO mat og drikke, Steffen H. Greff, sier at de jobber aktivt med å redusere matsvinn på sine spisesteder.

- Det er mye SiO kan gjøre for å redusere matsvinn. Det er også mye studentene som enkelt-forbrukere kan gjøre, bare man vet hvordan. SiO vil legge til rette for at studentene på HiOA gjennom KUTT Gourmet HiOA lettvint skal kunne ta grønne valg. Det handler om å bruke overskuddsmat på en god måte, sier Greff.

Ifølge tall fra Matvett kaster norske forbrukere årlig ca 217 480 tonn mat. Tall fra den samme undersøkelsen viser også at det er unge under 25 år som kaster mest.

KUTT befinner seg i Pilestredet 32, og er åpent tirsdag til fredag fra 11.30 til 12.30, eller til det er tomt. Ifølge SiO kommer hvert måltid til å koste mellom 40 og 70 kroner.