AKTIVISTER: Joakim Larsen Lossius (26) og Thea Tveter Lysvik (24) er kjempefornøyde med Nobels Fredspris-resultatet. FOTO: Maria Lund Saga

Seier setter press på regjeringen

ICAN ble tildelt Nobels fredspris 2017 for over en uke siden. Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom (NFSU) Bislett håper regjeringen vil signere FNs forbud mot atomvåpen.
Mandag, 16 oktober, 2017 - 13:47

Hva er NFSU?

  • NFSU= Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
  • Solidaritetsungdom er Norsk Folkehjelps samfunnspolitiske ungdomsbevegelse.
  • Politikk: Asyl og integrering, antirasisme, våpenpolitikk og internasjonal solidaritet.

Kilde: Norsk Folkehjelp

I sommer, 7.juli 2017, vedtok FNs generalforsamling en avtale som forbyr stater både å utvikle, prøvesprenge, produsere og skaffe atomvåpen. Norge har ikke skrevet under på denne avtalen.

FN skriver at begrunnelsen til den norske regjeringen for ikke å skrive under avtalen, er at de ikke vil skape fremgang. De mener at fordi avtalen ikke støttes av noen av landene som har atomvåpen, blir det uaktuelt for Norge å støtte et forslag som svekker NATO.

Siden 2013 har Norsk Folkehjelp og NFSU vært aktive i kampen mot atomvåpen.

- Vi er den eneste ungdomsorganisasjonen i Norge som har vært i styret til ICAN-Norge. Norsk Folkehjelp sitter i ICAN-styret internasjonalt, så vi har hatt en ganske tung rolle i organisasjonen, sier Joakim Larsen Lossius på NFSU Bisletts infomøte for ungdom.

Et politisk mål

Lokallagsleder Thea Tveter Lysvik er kjempefornøyd med tildelelsen av Nobels Fredspris til ICAN, og håper det kan ha en effekt. 

- Jeg liker å tro at ICANs seier setter press på regjeringen i Norge til at de bør signere avtalen til FN, sier hun.


BAN NUCLEAR WEAPONS: Thea Tveter Lysvik i en T-skjorte med et politisk budskap. FOTO: Maria Lund Saga

Lysvik mener også at selv om ICAN har vunnet prisen er ikke kampen mot atomvåpen over, men at det er et viktig steg i rett retning.