Kevin Kjuus og Sondre Steine er elever ved HiOA. Begge to lever begge kun på pengene de får av lånekassen. FOTO: Christian Fjermeros.

Luksusfelle-Hallgeirs tips til studenter

Slik får du mest ut av studielånet
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 10:05

Økonom Hallgeir Kvadsheim mener studielånet studentene mottar i dag ikke er godt nok. Slik han ser det burde studentene ha en sommer- eller deltidsjobb for å kunne få hjulene til å gå skikkelig rundt. Men ikke alle har tiden til å kunne jobbe, så for dem som belager seg på å leve på studielånet har han følgende tips.

1. Sett opp budsjett for hvor mye penger man har å rutte med i måneden. Gå over kontoutskifen fra forrige måned for å finne ut hvor mye penger du bruker, og hvilke utgifter man kan kutte ned.
2. Tenk langsiktig og sett av penger når man kan. De største andelene av studielånet kommer i august og januar.
3. Benytte seg av studenttilbudene som finnes. På nettsider som Studenttorget finner man rabatter og tilbud som man kan benytte seg.
4. Ikke kjøp det første og beste. Undersøk litt rundt først for å se om varen du vil ha selges billigere noen andre plasser.
 


Økonom Hallgeir Kvaldsheim fra Luksusfellen. Foto: Pressefoto MTG TV

— Leve litt fattig

Kevin Kjuus og Sondre Steine lever sin studenttvilværelse finansiert av studielånet fra lånekassen. Måten de får økonomien til å gå rundt, er ved å sette av pengene som kommer inn i august og januar.
Fordi midlende de har til rådighet er noe begrenset, har de begge utviklet et taktisk forhold til bruken av penger og føler av og til at de må leve litt fattig. Om studielånet ikke skulle holde ut hele måneden har begge to familien i ryggen som et sikkerhetsnett.


Anette Henriksen og Kathrine Areklett fysioterapistudenter ved HiOA Foto: Christian Fjermeros

Anette Henriksen og Kathrine Areklett har ikke deltidsjobb nå, men før studiestart hadde begge sommerjobb og dermed litt ekstra penger å rutte med. Selvom sommerpengene kommer godt med i løpet av studiet prøver de å leve så sparsomlig som mulig.
De synes tipsene til Hallgeir Kvadsheim er gode å følge, men kommer nok ikke til å begynne å føre noe avansert budsjett med det første.