FLERE GIVERE: Blodbanken Oslo trenger alle slags blodtyper. FOTO: Helena Cecilie Andersen

Blodgivning til kreftbehandling

I Oslo går 47 prosent av blodproduktene til kreftbehandling. Blodbanken i Oslo oppfordrer nå til at flere skal melde seg som blodgivere.
Fredag, 13 oktober, 2017 - 16:20

”I Oslo går hele 47% av blodproduktene til kreftbehandling. Vil du støtte kreftsaken og redde liv, gi blod!” skriver Blodbanken i Oslo (BIO) på sin Facebook-side. De har også lagt ut et bilde på siden. “I oktober er blodet rosa”, lyder sitatet på bildet:

Rosa måned

Hvert år i oktober arrangerer Brystkreftforeningen Rosa sløyfe-aksjonen i tett samarbeid med Kreftforeningen. Målet med aksjonen er å vise solidaritet og omtanke med de som er rammet av brystkreft.  

Likevel finnes det også andre kreftformer. Rekrutteringskanalen GiBlod, driftet av Røde kors, informerer om at: ”Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft, faktisk går den største andelen av blodet til denne typen pasienter”.

Viktig med blod

Susanne Marie Ross er sykepleier, og jobber til daglig ved Blodbanken i Oslo. Hun forklarer at kreftpasienter går gjennom mange tøffe runder med cellegiftbehandling, og trenger påfyll av friske blodceller for å overleve. Hun legger til at mange ikke er klar over at nesten halvparten av blodet går til kreftbehandling. 

- Vi prøver jo å få frem med budskapet om hvor viktig det er å gi blod. Det er ikke mer enn tre prosent av befolkningen mellom 18 og 66 år som faktisk gir blod i Norge, sier Ross.  

Videre forteller hun at cirka femti prosent av oss vil ha behov for blodprodukter i løpet av livet.