Joachim Raade steker dagens siste svele. FOTO: Hedda Federici

Åpner hagen sin for 10 000 mennesker

Joachim Raade bor i et gammelt trehus på Sagene som har vært i familien i 162 år. I 2013 åpnet han hagen for gjester, og har siden servert sveler og filterkaffe til turgåere og Sagene-beboere hver søndag.
Mandag, 16 oktober, 2017 - 14:05

I Maridalsveien på Sagene ligger et gammelt trehus. Utenfor huset står det ”nystekte sveler, kaffe, kakao, saft” på et hjemmelaget skilt. Går du inn kommer du til en hage med 50 sitteplasser og hjemmelaget karpedam (red.anm. fiskedam). Inne i ”fjøset” er det fyr i peisen, og Joachim Raade står foran takken og steker sveler. Velkommen til Raades Hagekafe.

– Det er ikke så mange i Oslo som har hage, så jeg synes at vi som har det skal dele den med andre, sier Raade. En av dagens siste kunder kommer inn og bestiller to sveler. I fjor var det 10 000 innom kafeen, og den har bare åpent på søndager.


Det enkle er ofte det beste. FOTO: Hedda Federici

Enkelt og folkelig

Den lille kafeen tilbyr filterkaffe, rett-i-koppen kakao, saft, og selvfølgelig sveler. 

– Jeg er ordblind og leste oppskriften feil. Derfor ble det kefir i stedenfor kulturmelk, feil smør, litt for mange egg og litt for lite natron. Resultatet ble fantastiske gode sveler, sier Raade.

Han ønsker å bevare den enkle og folkelige stilen kafeen har. Hvis han får godkjent søknaden om å ha åpent flere dager i uken har han en ide om å tilby brødskiver som gjesten kan smøre selv. 

Et personlig museum

Det gamle huset har blitt arvet fra generasjon til generasjon, og har vært i familien i 162 år. På veggene henger bilder av alle som har bodd der, sammen med en 110 år gammel dåpskjole, et avisutklipp fra 1864 og andre historiske gjenstander familien har hengt opp. Raade arvet huset av sin far, og bor der med sin familie. Han ønsker å kunne fortelle gjestene om den spesielle historien bak huset. 

– Det begynte som et prosjekt sammen med min far. Slik som hagen ser ut i dag er et resultat av meg og min fars arbeid, og min kjærlighet til stedet. Etter hvert kom ideen om å starte en kafe.

– Familien har vært veldig positive, og gitt meg ting som tilhører familien som jeg har hengt opp på veggene.


Det er godt og varmt i “fjøset”. På veggene henger nye og gamle gjenstander som tilhører familien som har eid huset siden 1855. FOTO: Hedda Federici

Tilbød 100 millioner kroner

Om sommeren kan man sitte ute i hagen, spise sveler og mate karpene. På vinteren tennes det opp i peisen i ”fjøset”. De tre siste søndagene i advent arrangerer han utekino. Hvis åpningsgtidene blir utvidet ønsker han å tilby flere kulturelle arrangementer.

Det er uaktuelt å selge huset, og han har et ønske om at barna skal ta over etter han. 

– Noen tilbød 100 millioner kroner for huset, men det ville vært som å selge sitt eget barn.