Kveldens første dokumentarfilm "Idioten" er laget av Tord Olav Kvinge. Foto: Kristin Matthews

Kurs for unge filmskapere

Thea Skavlan og Simen Øvereng lærer ungdom å lage dokumentarfilm.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 11:38

Gjennom ukentlige kurs har fem ungdommer lært å lage dokumentarfilm denne høsten. De har hver for seg, og sammen, laget dokumentarer på rundt ti minutter. Simen Øvereng og Thea Ebbing Skavlan står bak prosjektet Ungdoc, som har foregått på sentralen i Oslo.


Simen Øvereng. Foto: Tuva Åserud

- Dokumentar er en veldig spennende sjanger. Ikke at vi har noe tall på det, men vi tror det er veldig i vinden om dagen, sier Øvereng.

Han forteller at dokumentar er en sjanger de begge brenner for, og det å kunne lære det bort til den kommende generasjonen dokumentarskapere har vært svært givende. Både Øvereng og Skavlan har bakgrunn fra film, og jobbet tidligere sammen i ANTI TV. De ønsket imidlertid å starte et nytt samarbeid, som resulterte i Ungdoc.

- Thea hadde ideen, og jeg kicka veldig på den, sier Øvereng. 

Ivrige deltakere

Kurset har foregått i syv uker. Ungdommene har lært om historiefortelling, manus og teknisk arbeid med film. Det endelige resultatet ble fem dokumentarer som hadde premiere onsdag kveld. Ungdommene som har deltatt har et aldersspenn på 14 til 18 år.


Malaika Khan Firdous og Peder Blümlein deltok i kurset. Foto: Tuva Åserud

- Jeg hadde lyst til å lære hvordan man lager filmer, og har laget en dokumentar om hvordan venninnen min kom til Norge, sier Malaika Khan Firdous (15).

- Jeg synes prosjektet hørtes kult ut, og jeg har laget en dokumentar om et beredskapssenter på Ødegaarden. Det er en historie om uretferdighet. Staten kom inn og ville kjøpe gården for ti prosent av hva eierne ville selge den for, forteller Peder Blümlein. 

Fortelles godt på kort tid

Skavlan forteller at det er første gang de har arrangert kurset, og de vil gjenta dette allerede etter jul.

- Med dette kurset har vi prøvd å vise at det er mulig å fortelle ganske mye på kort tid. Det er den brede og lange dokumentaren som får mest oppmerksomhet, men vi tror at det finnes en fremtid for de korte dokumentarene, sier hun.


Thea Ebbing Skavlan. Foto: Tuva Åserud

 

Emneord: 
Tags: