Saga Kino er en av mange kinoer som vil merke momsøkningen neste år. FOTO: Stine Sørensen

Mer "moromoms"

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å øke satsen på meravgiften fra ti til tolv prosent. Det innebærer at en del av kulturtilbudet kan bli dyrere neste år.
Torsdag, 19 oktober, 2017 - 09:26

Kino, idrettsarrangementer, museer og kringskastningsavgiften blant annet, vil øke i pris hvis forslaget går igjennom. Økningen vil gi omlag 530 millioner kroner ekstra til staten neste år.

Regjeringen inrømmer at prisøkningen kan føre til redusert etterspørsel for de aktuelle tjenestene, og dermed lavere omsetning for produsentene. Likevel mener de det er viktig å fortsette å skyve skattebyrden fra skatt på sparing og arbeid, til blant annet skatt på forbruk. Dette foreslår regjeringen i statsbudjettet.

Ser positivt på økningen

Julie Jaheire Tresselt sitter i styret for Oslostudentens Kinoforening. Hun tror økningen kan få et positivt resultat hos dem.

– Vi vil forsette å gi våre medlemmer en billigere pris på kinobillettene, så en eventuell økning kan resultere med enda flere medlemmer videre, sier Tresselt.

Hun legger til at hun likevel synes det er dumt at billettene kanskje vil bli dyrere.

– Jeg synes kinobillettene er dyre nok fra før av, og går sjeldent på kino utenfor arrangementene.


I dag koster det 80kr for studenter å besøke Kulturhistorisk museum. Neste år vil det kanskje bli dyrere. FOTO: Stine Sørensen

Ser behovet

Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittpartiets Ungdom sier han sjeldent er fornøyd med økninger i avgifter, men skjønner behovet.

 – Det trengs økninger i budsjettet for å få balanse. Jeg synes det er bedre at de øker den lave merverdiavgiften istedenfor momsen på mat for eksempel.

Påvirker flere

Økningen vil også påvirke andre aktører. Den lave merverdiavgidten omfatter persontransport, overnatting og fornøyelsesparker i tillegg til de nevnte ovenfor.

Derimot skriver regjeringen i statsbudsjettet at en prisøkning i kollektivtransportet vil i stor grad unngås.

Satsen ble sist økt fra åtte til ti prosent i 2016.


Mange er allerede misfornøyde med dagens kringkastningsavgift. FOTO: Stine Sørensen