Kunnskap om grenser og seksuelle overgrep kan være forebyggende. Foto: Pixabay/ CCO

Animasjonsserie skal lære barn å si fra

Animasjonsserien «Kroppen min eier jeg» er laget for barn, og ble mandag morgen sendt på NRK Super for første gang. Serien har som formål å lære barn om grenser og seksuelle overgrep.
Mandag, 6 november, 2017 - 15:30

«Kroppen min eier jeg» er en animasjonsserie for barn som skal informere om grenser og seksuelle overgrep. Den forteller hvilken oppførsel som ikke skal aksepteres fra voksne og hva man skal gjøre hvis man blir utsatt for overgrep. Redd Barna, NRK Super og Bivrost film har samarbeidet om serien. 

– Hensikten med filmen er å lære barn at de skal si ifra hvis de blir lekt med av voksne på tissen, puppene og rumpen, forteller Stine Kühle-Hansen, lærer og autorisert seksualunderviser, til VG

Dystre tall

En rapport fra Kripos viser dystre tall angående voldtekt mot barn. Hele 609 tilfeller av seksuelle overgrep mot barn under 14 år ble anmeldt i 2015. 

I den nye straffeloven som trådte i kraft 1. oktober 2015, ble det innført at «all seksuell omgang med barn under 14 år skal anses som voldtekt.» 

Fokus på åpenhet

Kunnskap om grenser, seksuelle overgrep og åpenhet med barna kan altså virke forebyggende. Erik S. Oksavik, prosjektleder i Stine Sofies Stiftelse, forteller til NRK at alle foreldre burde ha denne samtalen med barna sine. Oksavik mener at siden foreldre er opptatt av å beskytte barna sine mot farer i samfunnet, må de også akseptere at overgrep er en del av denne faren, og dermed snakke med barna om det.

Silje Vold i Redd barna forteller til NRK at ingen er immune mot overgrep.

– Å gi barn kunnskap om overgrep er i seg selv forebyggende. Det kan gjøre barn vanskeligere å diktere eller manipulere, og det blir lettere for dem å si i fra dersom de blir utsatt for overgrep, sier Vold til NRK.