Alle som har det vanskelig i julen er velkomne til julefeiring hos Oslo Kongressenter. Foto: Alternativ Jul

Alternativ Jul fyller 50 år

Oslos gate- og rusmiljø inviteres inn til julefeiring for 50. gang.
Onsdag, 8 november, 2017 - 23:21

Alle som faller utenfor den tradisjonelle julefeiringen er velkommen inn til Oslo Kongressenter i Folkets hus på Youngstorget denne julen. Her sørger 800 frivillige for at over 2500 gjester får en fin høytid med gratis julemat, underholdning, samtaler og medmenneskelighet. 

– Selv om rus, ensomhet, personlige problemer og bostedsvansker er en tilstedeværende virkelighet hos mange av våre gjester, ser vi vår oppgave i å medvirke til at julens glade budskap står i fokus disse dagene, skriver Alternativ Jul på hjemmesiden sin.

Åpen dør

– Hos oss er det ingen dørvakter som vurderer “tilstand eller utseende”. I julen skal døren være både høy og vid!

Kjennetegnet til Alternativ Jul er at døren er åpen for alle og enhver, og fra julaften til 2. juledag holder de oppe til alle døgnets tider. I løpet av de siste 50 årene har over 50.000 deltakere hatt glede av denne julefeiringen, og arrangørene mener behovet for et slikt arrangement fortsatt er tilstede på grunn av stabile besøkstall de siste årene.

Avhengig av frivillige


Det betyr mye for Susanne Must at vanskeligstilte får en fin jul, og noe å glede seg til. Foto: Hogne Bø Pettersen

Susanne Must jobbet frivillig for Alternativ Jul i 2015. Hun forteller at datteren hennes skulle feire jul med faren sin dette året, og at det dermed var et lett valg å bidra til at andre fikk en fin julehøytid.

– Min rolle var å ta imot gjestene, spise julemiddag sammen med dem, og assistere dem ved ulike behov. I ledige stunder var jeg med på å pakke inn flotte gaver, som alle gjester fikk. Alt som var servert og gitt bort kom fra donasjoner og gaver til organisasjonen, forteller Must til Journalen. 

Must var spesielt fornøyd med at alle fikk komme inn, uansett tilstand. 

– Det kan kanskje høres forferdelig ut for enkelte, det at alle, samme om de ruset seg på stedet, fikk lov til å være der, forteller Must.


Henning Staff mener Alternativ Jul er et supert tiltak. Foto: Hentet fra Facebook

En annen som valgte å jobbe frivillig for Alternativ Jul var Henning Staff. Han var frivillig for første gang i fjor, og har allerede bestemt seg for at han vil tilbake til neste år.

– Jeg valgte å hjelpe til på Alternativ Jul, fordi det er behov for at folk bryr seg om, og vil bidra til å lyse opp hverdagen til de mest sårbare i samfunnet. Jeg synes det er fint å kunne være med å hjelpe, forteller Staff til Journalen.

Ønsker du å jobbe frivillig? Du finner påmeldingsskjemaet her

Emneord: 
Tags: