Tigeren utenfor Oslo S var en av flere statuer i Oslo som fikk et skjerf rundt seg. Foto: Maria Lund Saga

Aksjonerte for anerkjennelse

I dag er det FNs internasjonale solidaritetsdag med det palestinske folk. Norsk folkehjelp solidaritetsungdom har hengt opp palestinaskjerf og flyers på statuer og skulpturer i Oslo.
Onsdag, 29 november, 2017 - 13:53

Onsdag morgen kunne man se statuer og skulpturer med skjerf i Oslo. #AnerkjennNÅ er årets hovedkampanje hos Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom (NFSU). For å belyse Palestina-situasjonen hengte aktivistene opp palestinaskjerf på stauer og skulpturer.

Har dere fått tillattelse til å gjennomføre en slik aksjon?

— Nei, det har vi ikke. Sånn vi har forstått det trenger ikke en slik type markering/aksjon tillatelsel, sier Thea Tveter Lysvik, aktivist i NFSU.

Ikke helt greit

— Vi synes ikke noe videre om at skulpturene vi har blir brukt til politiske og religiøse formål. Det synes vi egentlig ikke er helt greit, sier Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten. 

Han forteller at de pleier å få søknader om slike markeringer og aksjoner, men at de sjeldent blir godkjent. De har ingen spesifikk mening om denne aksjonen.

— Vi ønsker at statuene og skulpturene holdes nøytrale, i tillegg til konserveringsfagelig hensyn, sier Gustavsen. 

Bergen først ute

Lysvik forteller at dette er en nasjonal aksjon, og at flere ungdomslag over hele landet har deltatt. Aktivistene møttes utenfor Oslo S kl 07.00 i dag tidlig, men lokallaget i Bergen var ute først.

— Ja vi er oppe tidlig, men lokallaget i Bergen var oppe kvart over seks, sier Lysvik. 

“Ti grunner til å anerkjenne palestina”

NFSU har jobbet aktivt for at Palestina skal bli en anerkjent stat. På nettsiden deres skriver de hva de ønsker den norske stat skal gjøre i denne situasjonen.

I samarbeid med andre ungdomsorganisasjoner har NFSU laget “Ti grunner til å anerkjenne Palestina”. Blant disse har Rød Ungdom, Unge Venstre, Sosialistisk Ungdom og flere nevnt en grunn for anerkjennelse. 

Formålet med FNs internasjonale solidaritetsdag med det palestinske folk  er å oppfordre medlemsstatene til å fortsette å gi bredest støtte og publisitet til overholdelse av Solidaritetsdagen. I år markeres det også at det er femti år siden begynnelsen av den arabiske-israelske krigen fra 1967.

Senere i dag arrangere den palestinske komiteen et fakkeltog i anledning den internasjonale dagen for solidaritet med det palestinske folk. 

Emneord: