Colin Eick, Eivind Stoud Platou og Thomas Horn gav mandag ut sin andre bok for sitt eget forlag, Handverk forlag. De planlegger at Norges 100 beste øl skal bli en årlig utgivelse. Foto: Frikk Hellvik

Black Acid er kåret til Norges beste øl i ny bok

Mandag 7. november var det boklansering for boken Norges 100 beste øl. Forfatterne bak boka har lenge savnet en seriøs øltest, svaret ble å lage en selv.
Onsdag, 8 november, 2017 - 23:07

– Grunnen til at vi har skrevet boka er fordi det er mange rare, useriøse, kjendisrelaterte, tabloide øltester. Vi bestemte oss for å sette sammen et kompetent dommerpanel som kan sin skole ordentlig. Vi ville levere en journalistisk tekst om øl, som man kan relatere seg til. På en like seriøs måte som man kan relatere seg til vintester. Vintester har for lengst fått fagligstatus. Det er veldig få øltester som har en faglig dybde, Sier Eick.

– Vi vil at dette skal være en slags autoritativ test, den skal være den grundigste, største og strengeste, men samtidig er det jo en feiring av godt norsk øl. Det er et lystbetont prosjekt, for det har skjedd en revolusjon i øl-Norge. Da er det gøy og lage en kjøpsguide for folk som ikke har smakt på det som er, sier Horn.

Dommerpanelet bestod av Kjetil Jikiun Head brewer, Amund Polden Arnesen brygger og Linda Merete Skogholdt dagligleder i Brus (Norge) og Sales & Events to Øl (Danmark). De har smakt seg systematisk gjennom et bredt utvalg norske øl og kåret de 100 beste i landet.

Norsk øl er unikt

– Noe av det morsomste med norsk øl er at det brygges på en helt annen måte enn i noe annet land. Norsk øl brygges på toppen av fjell, inne i daler og ute på slettene. Når vi lager vår første bok som kom ut i 2013 var det ingen håndverksbryggerier i Oslo, forteller Platou.  

– Alle de som dro i gang den norske øl-revolusjonen holder til ytterst på nes, fjordarmer eller oppi en skråning. Norsk øl har en helt annen nærhet til naturen. For i alle våre naboland ligger bryggeriene i byene. Som i USA hvor mye av microbryggeriet startet så er det i byene. Mens i Norge er det i ombygde fjøs, i ombygde kraftstasjoner eller hva det måtte være, forteller Platou. 

Norske øl-tradisjoner skaper nye øl trender

Den klassiske industri-pilsen er fortsatt den ølen det drikkes mest av her i landet. Håndverk-ølet som kom på tidlig 2000-tallet med “Nøgene Ø” i spissen var inspirert av amerikanske øltyper som IPA og imperial stout. Den norske microbrygge-tradisjonen ligger fortsatt fem år bak den amerikanske.  

– Den norske øltypen kveik er i dag på vei over til USA. Dette er en stilart som går mange 100 år tilbake i tid i Norge. Kveik er en egen gjærstamme som hver enkelt gård på Vestlandet har hatt. Dette er helt unike gjærstammer som gir veldig spesielle smaker. Dette har blitt en ny hipp stil, forteller Horner.

– For første gang er det noe som er helt unikt som kommer fra norsk øl, å det er akkurat denne gårds-gjæren. Den er utviklet gjennom generasjoner og har stabilisert seg. For å klare å brygge tilsvarende øl som kveik-øl må du ha denne spesielle gjæren. Dette er Norges unike øl innslag til verden, sier Eick.