44 organisasjoner og aktører bidro i demonstrasjonen til støtte for Oktoberbarna. Foto: Siri Berge Christensen

- Stopp returene!

Rundt 1000 folk møtte opp på Eidsvollplass på mandag for å vise sin støtte til Oktoberbarna.
Onsdag, 22 november, 2017 - 15:55

Under flyktningkrisen i 2015 kom over 5000 enslige mindreårige asylsøkere til Norge.

Mange av disse manglet kjent identitet og fødselsattest. På grunn av dette ble fødselsdatoene deres beregnet etter dagen de registrerte seg som asylsøkere. Alle som var ca 16 år, og kom til Norge høsten 2015, fylte derfor i følge dette systemet 18 år høsten 2017. Når man fyller 18 år anses man som myndig i Norge, og disse asylsøkerne mister dermed beskyttelsen de tidligere hadde som mindreårig.

På mandag demonstrerte flere tusen mennesker i flere norske byer. I forbindelse med FN-dagen krever demonstrantene umiddelbar stans i utsendingen av Oktoberbarna til Afghanistan. Det var Norsk Folkehjelp, AUF Oslo, Antirasistisk senter, Nok er Nok og Rødt Oslo og Solidaritet og Flyktningslag som sto bak markeringen.

Hør reportasjen her: