BRA OPPMØTE: Det var mange forbipasserende som tok turen innom standen og fikk med seg brosjyre og kake. Foto: Martine Sørhus

Feiret verdens vegandag

Frivillige i norsk vegansamfunn ga ut kaker og flyere på Egertorget på verdens vegandag.
Fredag, 3 november, 2017 - 12:54

Onsdag 1. november var verdens vegandag og starten på veganmåneden, november. Leder i norsk vegansamfunn, Trine Strømme, brukte anledningen til å vise engasjement rundt veganisme med stand på Karl Johan.

– Vi vil gi folk vegansk kake for å vise at det ikke smaker så skummelt som mange tror, sier Strømme.

– Det er så god respons at jeg er usikker på hvor lenge beholdningen vår rekker, legger hun til.


UFARLIGGJØRE: Leder i norsk vegansamfunn, Trine Strømme forteller at hensikten er å ufarliggjøre vegansk mat. Foto: Martine Sørhus

Opplever god respons

Annalisa Söderström er styremedlem i norsk vegansamfunn. Hun står på standen som frivillig og vil dele det veganske budskapet.

– Så langt har det vært fantastisk respons. Vi har akkurat kommet hit, og det er fullt med folk allerede, forteller Söderström.

En av de besøkende er Embla Sæther. Hun hadde fått med seg arrangementet på Facebook og gikk innom standen onsdag ettermiddag. 

– Kaken var utrolig god, og jeg synes det er et bra at en bruker dagen på å vise folk at veganere også spiser gode kaker, sier hun.

I tillegg til kake kunne de som besøkte standen få seg en løpeseddel og slå av en prat om veganisme. I Norge ble dagen markert i Bergen, Stavanger, Trondheim og Arendal i tillegg til Oslo.

– I 1994 var det 50 år siden verdens første veganforening ble stiftet. Samme året begynte norsk vegansamfunn å markere dagen, sier Strømme.

Tror flere vil foreta kjøttkutt


RIGGER OPP: Styremedlem Annalisa Söderström gjør klart til dagens stand. Der skal også organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH stå. Foto: Martine Sørhus

Det finnes få undersøkelser som forteller hvor mange nordmenn som har et plantebasert kosthold. En undersøkelse gjort i 2002 viser at 100-200 000 nordmenn er veganere.

En nyere undersøkelse gjort av Sentio for Nationen i januar 2016 viste at 23 prosent av den norske befolkingen ville foreta et kjøttkutt dette året.

Det er likevel få oppdaterte tall som viser hvor mange nordmenn som er veganske.

Tilføyer viktige næringsstoffer  

Å ha et kosthold uten animalske- og meieriprodukter har skapt mye oppsikt. På Helsedirektoratet sine sider kan en lese at det er mulig å leve uten produktene over, men at de anbefaler at du har oversikt over hvilke ekstra næringsstoffer du trenger for å sette sammen et balansert kosthold.

Som veganer trenger en spesielt kosttilskuddene D-vitamin, kalsium, jod og B12-tilskudd.

Se bildeserie fra standen her:

Emneord: 
Tags: