Daniel Wathne på scenen under fredagens finale i poesislam. Foto: Jonas Stensvoll

Fikk stående applaus

Daniel Wathne var nykommer på scenen under årets Norgesfinale i poesislam. Han hadde dikt med personlig tematikk, og blandet humor og alvor.
Mandag, 27 november, 2017 - 11:43

Tematikken, aldersspennet og jubelen varierte på finalen denne fredagen. Wathne høstet stor oppmerksomhet fra publikum med diktene sine om tomhet, religion og dårlige arbeidsforhold. 

Han har skrevet før, men vurderte ikke å prøve seg på poesislam før han så et Facebook-arrangement. 

– Det var helt tilfeldig. Det var Facebooks svarte magi. Det var en link som dukket opp på Facebook som virket som en veldig god ide. Jeg er veldig glad i poesi. Det virker som om det er mer publikum på slampoesi enn diktopplesning, forteller Wathne. 

Humoren og innlevelsen hans skapte begeistring og latter hos publikum, som også var med på å gi poengsum til deltakernes forestillinger.


Det var publikum som ga poengscore til deltakerne, men til slutt var det en jury som valgte vinneren. Foto: Jonas Stensvoll

Av seks deltakere tok Wathne en andreplass. Vinneren Sofie Frost fra Oslo hadde dikt som omhandlet overgrep, et tema hun utforsket nært og med sterke følelser.

Premien var en pokal og et reisegavekort på 10.000 kroner. 

– Jeg vet ikke helt hvor jeg skal reise, jeg har jo ingen planer, sa hun humoristisk etter å ha mottat premien. 


Sofie Frost (nummer to fra høyre) fra Oslo vant finalen. Foto: Jonas Stensvoll

Skummelt å stå på scenen

Det ble arrangert delfinaler flere steder i landet og seks finalister kom til Oslo. Noen av dem har stått på scenen før, men Wathne var fersk som slampoet.

Opptredene han gjorde var preget av innlevelse og følelser - noe han synes var skummelt.

– Veldig, veldig skummelt. Mye følelser som bobler over. De kommer seg i grenseland og jeg prøver å holde dem der, ikke la dem styre over. Også prøver jeg å ikke være helt følelsesløs heller, forteller han. 


Publikum besto for det meste av familie og bekjente. Foto: Jonas Stensvoll

– I delfinalen leste jeg opp diktene mine. Jeg synes ikke det var verdig ordene eller følelsene jeg satt med når jeg skrev det, så det var greit å gjøre noe med stemningen da, sier Wathne. 

Poesi er alkymi 

Flere av diktene omhandlet dypt personlige erfaringer og følelser. Overgrep, psykisk lidelse og utenforskap er deler av tematikken som bel delt fra scenen. Ofte følelsesladd og med dypt alvor. 


Linn Isabel Eielsen var den yngste på scenen. Foto: Jonas Stensvoll

For Wathne står det personlige sterkt i diktningen. 

– Det er er årsaken til at jeg skriver. Når ting blir personlig så begynner jeg å tenke. Jeg tar dårlige opplvelser, og prøver å se dem gjennom poesien - og gjør dritt om til gull. 

Målet hans er å røre folk.

Begynner å få oppmerksomhet

Finalen ble arrangert av Foreningen !les, som jobber med å spre litteratur og skape engasjement for lesing. 

Daglig leder i foreningen, Silje Tretvoll forteller at slampoesien begynner å få mer fotfeste i kulturen. Blant annet med opptredener på Nationaltheateret.  

– I fjor ble det også en norsk verdensmester i poesislam. Evelyn Rasmussen Osazuwa vant. For å være litt ubeskjeden så tror jeg ikke at det hadde skjedd uten vår langvarige satsning på slampoesi, forteller hun. 

Foreningen !les har arrangert NM i poesislame siden 2004.

– NM i poesislam ble etablert med tanke om å nå ut til folk og for å teste ut ulike litterære uttrykk - og det har fått masse oppmerksomhet, avslutter Tretvoll.

 

Emneord: