Agnes Isabella Dorich og Anneken Skaara står på stand for Studentparlamentet dagen før valget. De stiller begge til valg fra fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. FOTO: Amalie Sunnby

Fremdeles mulig å stemme

26 representanter skal velges inn i studentparlamentet i morgen
Onsdag, 8 november, 2017 - 14:49

Det nærmer seg innspurten for årets valg av studentparlament på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Om valget

  • 26 kandidater skal velges fra de fire fakultetene på høgskolen
  • Alle semesterregistrerte studenter ved HiOA kan stemme på kandidater fra sitt fakultet
  • Siste frist for å stemme er 9. november kl 14.00

– Det er viktig å stemme, fordi da får studentparlamentet en god representasjon i studentmassen. Hvis ikke vet man egentlig ikke om det er studentene på høgskolen sin mening som kommer gjennom. Da blir det vedtatt ting som ikke har tyngde i studentmassen, sier nestleder i Studenparlamentet Pia Marie Næss Johansen til Journalen.

Lav oppslutning

Ifølge studentparlamentets nettsider har oppslutningen rundt valget historisk sett vært lav. I fjor var det kun 10 % av studentene som benyttet seg av stemmeretten sin.

– Jeg tror de rett og slett ikke vet at det er valg og at det er viktig å si sin mening. Jeg tror det er hovedgrunnen. Det er det vi merker når vi står på stand, forklarer Johansen.

Siden det ble åpnet for å avgi stemme 2. november har organisasjonen stått på stand både på campus i Oslo og Kjeller for å rekruttere stemmere. Johansen forteller at det er flere av de forbipasserende som allerede har stemt.

– Det er faktisk mange som sier «jeg har stemt, kan jeg få en bolle allikevel?». «Ja, det kan du! Når du er flink student og stemmer, skal du få». Det er en god del som faktisk stemmer uten at vi står og maser på de, utdyper hun.

Ikke interessert

René Dypedal og Henrik Dahl studerer ved høgskolen. De har fått med seg at det er valg, men vet ikke helt hva studentparlamentet driver med eller hva som er årets hovedsaker.


René Dypedal og Henrik Dahl har ikke satt seg inn i valget. FOTO: Amalie Sunnby

– Jeg har sett noen plakater her og der på veggene og det står sikkert noe på fronter og sånn, men jeg har ikke sjekka etter det. Hvis jeg hadde satt meg inn i det og prøvd å lete hadde jeg sikkert funnet masse informasjon, sier Dypedal.

Til de som ikke vet hvem de skal stemme på har Johansen klar beskjed.

– Da må de jo gå inn på nettet og lese om de andre kandidatene. På nettet ligger det informasjon om hver kandidat, det står tre kampsaker, navn og studie, forklarer hun.

Siste frist for å stemme ved studentparlamentet er torsdag 9. november kl 14.00.

Blant de viktigste sakene i år er «grønt HiOA», bedre praksisplasser for profesjonsstudiene og flere grupperom og leseplasser.