Jeanette Helleberg Dybvik er veldig stolt over studentenes prosjekt. Alle foto: Yngve Ravn Benum

Gjenbruksutstilling på Black Friday

Med utstillingen ”På gjenlys” setter lærerstudenter i kunst og håndverk gjenbruk og det gamle i fokus.
Torsdag, 30 november, 2017 - 10:12

– Det at utstillingen endte opp på samme dag som ”Black Friday” var ikke planlagt, men er jo ganske morsomt. Mens andre er ute og kjøper nye ting, er vi her og viser fram flotte lamper lagd av materialer vi har funnet rundt om kring i boder og på loft. Denne uken er også ”Ombruksuka i Oslo”, så vi kunne i det hele tatt ikke ha truffet bedre.

Fra skrot til arvegods

Jeanette Helleberg Dybvik er høgskolelektor ved HiOA, og har veiledet de rundt 30 lærerstudentene i kunst og håndverk fram mot utstillingen.

– Vi har arbeidet i rundt to uker, fra skisse og innhenting av materialer til ferdig produkt. Målet var å lage et produkt av så høy kvalitet at elevene ønsker å ta vare på det. Altfor ofte ender disse gjenbruksprosjektene tilbake på samme plass materialene først kom fra. Vi håper disse lampene kan ende opp som arvegods.


Tre av utstillerne (f.v.): Kristine Torsdalen, Lars David Øvrum, og Ingrid Holm.

Forskjellige utgangspunkt

I arbeidet med utstillingen har studentene jobbet med diverse de har funnet i fjæra, på loft og i gamle rorbuer. De har også måttet ta i bruk mange forskjellige redskaper, noe ikke alle har like mye erfaring med fra før av. Kristine Torsdalen er en av dem som gikk inn i prosjektet med blanke ark.

– Jeg visste ikke helt hva Jeg skulle forvente når vi fikk oppgaven. Jeg har ingen erfaring når det kommer til mange av verktøyene og materialene vi måtte bruke, så det ble en ganske bratt læringskurve. Derfor er det veldig gøy å se hvor bra resultatet ble!

Ingrid Holm vokste opp på gård og har arbeidet med tre før. Hun er likevel overrasket over hvor vellykket resultatet ble.

– Det har vært veldig spennende å følge med på alles prosjekter, fra papirmodeller til ferdige lamper! Vi hadde bare to uker på oss, og det er utrolig hva folk har fått til.

Lars David Øvrum er i andre enden av spekteret, han har formelig trearbeid i blodet.

– Bestefaren min jobbet som snekker, så jeg har vokst opp med eget verksted hjemme. Utfordringen for meg ble kanskje mer å sette grenser for meg selv. Jeg måtte bestemme meg for hvor jeg skulle trekke linja, for å ikke bli altfor ambisiøs.


Utstillingen holdes i inngangspartiet til bygg 52 på Pilestredet campus.

Fant sine egne råmaterialer

Lars David mener det var en god ide å jobbe med temaet gjenbruk.

– Det har vært veldig spennende å jobbe med gjenbruksmaterialer i en så stor gruppe. Vi ble sendt ut for å finne våre egne råmaterialer, og dermed hadde ingen det samme utgangspunktet. Vi hadde nok ikke fått så stor bredde i de ferdige produktene hvis vi hadde hatt et mer tradisjonelt utgangspunkt.

 

Emneord: