Oda Eriksen (23) viser seksjonen for de glutenfrie produktene. Foto: André Børke

Fokuserer på glutenfri uke

Det er glutenfri uke hos butikk og matimportøren ”Smak av Italia”. De mener det ikke trenger å være gluten i maten for at den skal smake godt.
Onsdag, 8 november, 2017 - 13:55

Hele uke 46 vil det være fokus og tilbud på de glutenfrie produktene. I slutten av uka kommer Dino fra Glunot fra Trysil for å lage pasta og pizza uten gluten.

Variert tilbud

– Folk er mer og mer opptatt av det, og det er større utvalg av produkter i Italia enn i Norge, sier daglig leder og eier av Smak av Italia, Christiano Comelli.

For han er det viktig at de glutenfrie produktene også smaker godt og er av god kvalitet. Dermed må varer importeres rett fra Italia, som har et større utvalg av glutenfrie produkter enn det Norge har.

– Det har noe med at Italia har 60 millioner mennesker, så det er lettere å utvikle et større marked for denne typen produkter.

Fokus på intoleranse

Comelli synes det er overraskende bra fokus på allergivennlig- og glutenfri mat i Norge. Dette gjenspeiles også på de ansatte. Oda Eriksen, deltidsansatt hos Smak av Italia, merker at fokuset har blitt større.

– Om det ikke er helt på plass enda, så tror jeg at det er på vei til å bli det. Folk kan få stønad fordi de har intoleranse.

På NAV sine sider står det at det utgis stønad for de som har utviklet sykdom som fører til ekstrautgifter som friske mennesker ikke har. Fordyret kosthold som følge av spesialdiett går under denne stønadsordningen.

Lever med det

– ­­­­­­Det som er irriterende er du kan ikke garantere at det som er på butikken er glutenfritt, selv om det ikke står noe om gluten på pakka, sier Mathias Toven Gautun (22).

Gautun lever med glutenintoleranse og mener det er vanskelig å skille produkter for de som er glutenfrie på diett, og de som har intoleranse.

– Det har blitt en trend å spise glutenfritt. Jeg husker når jeg fikk beskjed om at det hadde kommet glutenfri hylle på butikken. Det var fantastisk. Allikevel kan det være dårlig spesifisert på pakker om det er faktisk glutenfritt eller ikke.

Gautun mener det er to grunner som kan være årsak til kvalitetsforskjellen på norske, glutenfrie produkter. Han snakker av egen erfaring fra da han prøvde å lage glutenfritt brød selv.

– Det er nesten umulig. Ingrediensene har helt andre egenskaper, så klart blir resultatet annerledes også.

Han tror også at etterspørselen ikke er stor nok.

– Klart må de øke prisene på produktene. Det som er synd er at det ikke er dermed sagt at kvaliteten øker med prisen. Etterspørselen er ikke stor nok.

Comelli mener det handler om tiden man bruker til å lage produktet som tilsvarer kvaliteten.

– Ja, sammen med råvarene, og lidenskapen, påpeker en entusiastisk Comelli.

Emneord: