Svein Tindeberg klør i fingrene etter å starte prøvene til forestillingen Utafor. FOTO: Stine Sørensen

Lager teater mot ekstremisme

I Mars 2018 blir forestillingen "Utafor" å se på Det Norske Teatret. Målet er å forebygge ekstremisme blant ungdom.
Fredag, 10 november, 2017 - 13:30

Det er skuespiller og manusforfatter Svein Tindeberg som har tatt initiativet til å lage forestillingen. Med seg har han gruppen Just Unity som ble dannet i 2015 av Faten Mahdi Al-Hussaini og Yousef Bartho Al-nahi. Just Unity jobber med å forebygge radikalisering av ungdom og reiser rundt i Norge og verden for å snakke om temaet.

Går gjennom lydmuren

Tindeberg har i mange år spilt forestillingen Abrahams Barn på Det Norske Teatret for fulle hus. Det er han selv som har skrevet og utarbeidet manuset, og i etterkant av forestillingen har han blitt invitert til ulike dialogforum om temaet religion. Det var i denne forbindelsen at han flere ganger møtte Faten, og senere også Yousef. Etterhvert ble han inspirert til å inngå et samarbeid.

Tindeberg forteller at han puslet med tanken om å glemme sin egen karriere i en periode, og heller reise rundt med Just Unity og jobbe med dem. 

– Jeg kan spille Abrahams Barn på nynorsk i 25 år til, men den gjennomslagskraften Just Unity har i forhold til ungdom kan jeg ikke slå. Det Faten har å si går rett i gjennom lydmuren, sier Tindeberg. 

Videre snudde han om og tenkte at han kunne gjøre det på en annen måte, og heller få dem med på teatret isteden:  

– På hovedscenen kan vi kanskje nå 700 mennesker per kveld, istedenfor 28 i et klasserom. 

Han tok ideen sin til teatersjef Erik Ulfsby og styret i Just Unity og fikk ja begge steder. 

– Jeg møtte bare begeistring, sier Tindeberg. 


Det var Faten sine sterke meninger som ga Tindeberg ideen til prosjektet. FOTO: Stine Sørensen

Forteller egne historier

På Bikuben-scene på Det Norske Teatret, snakker Faten og Yousef med skoleelever om forestillingen Utafor, og om radikalisering og ekstremisme. Dette er i forbindelse med det internasjonale sammarbeidet rundt forestillingen Nadia, hvor elever deltar i et pedagogisk prosjekt knyttet til temaet. 

Det er først og fremst deres egne historier de forteller. 

Yousef er døpt kristen, men valgte som 20-åring og konvertere til Islam. Derfra havnet han i den radikale gruppen Profetens Ummah, men valgte til slutt og ta avstand fra miljøet. Faten kommer fra en flyktingsfamilie fra Irak, og har i mange år tatt opp kampen mot ekstremisme. 

Det er disse historiene som skal bli fortalt i Utafor. På scenen får de også med Siri Marie Seim Sønstelie som var på Utøya 22. juli, og skuespiller Tor Itai Keilen med jødisk bakgrunn. 


Det var sterke historier Faten og Yousef fortalte på Det Norske Teatret. FOTO: Stine Sørensen

Ingen skal holdes utenfor

Tindeberg synes det er spesielt viktig at ungdom får høre disse historiene. Bunnlinjen i prosjektet er at man må se hverandre, og ikke la hverandre sitte alene. Den kampen starter i stor grad i skolegården. 

– Dersomt et menneske er for ensomt for lenge, går det galt. Kanskje må det menneske finne venner der det er mulig å finne venner, som for eksempel i et ekstremistisk miljø, sier Tinberg. 

– Vi må ta ansvar for ingen holdes utenfor. Det kan rett og slett være så enkelt som å si et “hei” til noen, avslutter han.


“Utafor” har premiere på Hovudscenen 13. April 2018. FOTO: Stine Sørensen