77 prosent av alt søppel på norske strender er plast. FOTO: Tonje Halvorsen

Ond sirkel av plast

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Dette får ikke bare store konsekvenser for livet i havet, men også for livet på jorda.
Onsdag, 8 november, 2017 - 13:56

Marin forsøpling har blitt et av de største miljøproblemene vi står ovenfor i dag. Plast utgjør den største trusselen, og skaper store problemer for dyrene og økosystemene i havet, men også for de som lever på jorda. 

Mange dyr dør direkte av plasten i havet. Noen dør av kveling, mens andre dør av at plasten hoper seg opp i magesekken og blokkerer for all næring. Når mennesker igjen spiser dyr som inneholder plast, vil denne plasten også bli tatt opp i menneskets kropp. Dette kan være giftig og skadelig. 


Vær og vind tar med seg plast fra land til havet. FOTO: Tonje Halvorsen

Hvis utviklingen fortsetter vil det kunne være mer plast enn fisk i havet iløpet av 2050 ifølge Verdens Naturfond. Utviklingsrådgiver for Verdens Naturfond Norge, Eirik Lindebjerg, mener vi må endre hele plastindustrien for å få bremset utviklingen, og vi må begynne å bruke plast på andre måter. Mange vet ikke at den plasten man kaster i naturen mest sannsynlig vil ende opp i havet til slutt, og bidra til marin forsøpling.

 

 

Emneord: