Trine Strømme ble veganer for å verne om dyrs rettigheter. FOTO: Anna Leah Thorseth Poppe
Verdens vegandag

Markerte verdens vegandag

1. november ble verdens vegandag markert over hele kloden. I Oslo delte Norsk vegansamfunn ut gratis kake til de forbipasserende.
Fredag, 3 november, 2017 - 13:24

Onsdag 1. november ble verdens vegandag markert over hele kloden. Dagen skal informere om vegansk livsstil og forsøke å inspirere andre til å gå over til et plantebasert kosthold. I Oslo ble denne dagen markert blant annet med en stand på Egertorget i regi av Norsk vegansamfunn.

Trine Strømme er nyvalgt leder av Norsk vegansamfunn, og for henne var dyrs rettigheter avgjørende i valget om å gå over til en vegansk livsstil.

- Å bidra til å utnytte sansende vesnener, å påføre dem unødig lidelse, var ikke noe jeg kunne stå inne for. Da det gikk opp for meg at jeg faktisk kunne velge å la være, var det et logisk valg, sier Trine Strømme.

Likevel påpeker hun også at mange velger å bli veganere av hensyn til miljøet.


GRATIS KAKE: Norsk vegansamfunn delte ut gratis kake for å overbevise de forbipasserende om at vegansk mat kan være like godt som annen mat. FOTO: Anna Leah Thorseth Poppe

– Verdens vegandag feires over hele verden, og vi i Norsk vegansamfunn har valgt å ha stand hvor vi deler ut gratis vegansk kake, sier Strømme.

Hun forteller at de ofte blir møtt med mye skepsis til vegansk mat fordi folk tror det smaker annerledes.

– Det er mange som blir overrasket over hvor likt vegansk mat kan smake som annen mat. Det er derfor vi deler ut kake i dag. Det er for at folk skal smake at vegansk mat kan være like god som all annen mat, sier Strømme.

Må ta tilskudd av vitaminer

Noen forskere frykter at vegansk kosthold kan føre til mangel på en rekke vitaminer og mineraler slik som vitamin B12, jern og Omega-3. Trine Strømme ser ikke på det som en utfordring.

- Det er nok ikke alle som har tatt innover seg hvorfor folk velger vegansk, og enkelte insisterer på å omtale vegankost som noe veldig dramatisk. Men det er bred faglig enighet om at et godt sammensatt vegankosthold kan dekke behovet for alle næringsstoffer, både for voksne og barn, sier Strømme. 

Hun forteller likevel at når det gjelder vitamin B12 stemmer det at det ikke finnes noen pålitelige kilder i planteriket, og at veganere derfor må sørge for å ta B12-tilskudd.

Strømme ser selv ikke på dette som problematisk. For henne er det viktig å ikke spise noe annet enn plantebasert kost. Da mener hun at vitamin B12 tilskudd er en enkel måte å få i seg det hun trenger av vitaminer. 

- Når man går over til et vegansk kosthold bør man selvfølgelig vite litt om hvordan man setter et måltid sammen på riktig måte. Det er i og for seg ikke unikt for veganere, sier Trine Strømme

Veganisme er en livsstil som har vokst betraktelig de siste årene. Livsstilen går ut på å spise mat som er plantebasert, og dermed ikke mat som er av animalsk opprinnelse slik som kjøtt, fisk, melk og egg. Veganere bruker heller ikke tekstiler av skinn, ull, pels, silke og andre produkter som er testet på dyr.

Stadig flere veganske restauranter

I Oslo har det de siste årene kommet stadig flere veganske restauranter på markedet, blant dem Nordvegan. Cecilia Vibe, som er rådgiver for Nordvegan forteller at de la stor vekt på miljøhensynet da de startet opp restauranten.

- Restauranten er ikke bare en businessidé, men bygger på en internasjonal bevegelse for å påvirke folk til å gjøre positive og konstruktive endringer i sine spisevaner, daglige aktiviteter og andre ting som fører til en bærekraftig livsstil, sier Vibe.

Hun tror at en av grunnene til at bevegelsen har vokst seg så stort over hele verden er at stadig flere ønsker å ta vare på miljøet, og å spise sunnere og mer plantebasert.

- Dette er jo så klart en fordel for vårt konsept, og noe vi kan dra nytte av, sier Vibe. 


FRIVILLIGE: Flere frivillige fra norsk vegansamfunn stilte opp på standen ved Egertorget. FOTO: Anna Leah Thorseth Poppe