UNGDOM: Studien viser at risikoen for selvmord var størst blant ungdom som brukte hormonell prevensjon. FOTO: Anna Leah Thorseth Poppe

Øker P-piller kvinners risiko for selvmord?

En ny dansk studie sier at en kvinne som bruker hormonell prevensjon, har dobbelt så stor sjanse for å prøve å ta selvmord, som en som ikke bruker det.
Tirsdag, 21 november, 2017 - 12:00

Studien sier også at det er tre ganger så sannsynlig at en kvinne gjennomfører selvmordet, i motsetning til en kvinne på samme alder som ikke bruker hormonell prevensjon. Forskerne konkluderer med at det er en sammenheng mellom hormonell prevensjon, og selvmordsforsøk og gjennomførte selvmord. 

Størst risiko for ungdom

Studien viser risikoen for forsøk på selvmord og gjennomførte selvmord var høyest blant de unge, særlig jentene i tenåringsalderen. Den var størst 3-6 måneder etter at de startet på en hormonell prevensjon. 

6999 selvmordsforsøk

Studien er gjennomført av Rigshospitalet, og ble først publisert i tidsskriftet The American Journal of psychiatry den 17. november. Forskerne fulgte 476 000 kvinner i 8 år, fra de fylte 15 år. I løpet av forskningsperioden var det 6999 selvmordsforsøk og 71 gjennomførte selvmord blant alle kvinnene som deltok, men langt fler blant de som tok en form for hormonell prevensjon. 

De fleste tåler pillene

Professor Øjvind Lidegaard sier til den danske avisen Politiken at de aller fleste kvinner tåler pillene, men at en liten gruppe kvinner påvirkes så markant, at både kvinnene selv og legene burde være oppmerksomme på en depresjonsutvikling. 

Emneord: