Brannsikkerhet: På HiOA er det plassert både brannalarmer, røykvarslere og sprinkleranlegg. Foto: Martine Sørhus

Oslo er brannversting

Fredag den 1. desember er det røykvarslerenes dag. Hittil i år har 22 personer omkommet i branner i Norge.
Tirsdag, 28 november, 2017 - 12:56

Bare 49 prosent av alle branner i 2016 ble oppdaget med brann- eller røykvarsler. Hvert år arrangeres røykvarslerdagen for å få befolkningen til å sjekke sine apparater, og eventuelt skifte batteri for å øke brannsikkerheten.

Selv om nesten halvparten av branner oppdages av røykvarslere, så er det fortsatt 48 prosent som blir oppdaget ved at man lukter røyk eller ser brannen selv. Er varslingsapparater i stand, kan dette gjøre at en brann blir oppdaget tidligere.

God effekt

Branninspektør i Oslo, Sigurd Folgerø Dalen, sier at selvom det ikke finnes noen statistikk på nedgang forårsaket av denne kampanjen, så merker de effekten av røykvarslerdagen på andre måter.

– Vi har ganske tett kontakt med handelsstanden. Det selges mye mer sikkerhetsprodukter i forbindelse med den uka. Det forteller oss at det er flere og flere der ute som har bedre brannsikkerhet hjemme. 

Antall branntilfeller går ned fra år til år og det synes branninspektøren er positivt.

Oslo på toppen

Oslo er ett av to fylker som har flest boligbranner. Branninspektør i Oslo, Sigurd Folgerø Dalen, synes det er vanskelig å si hvorfor Oslo ligger på branntoppen utenom det faktum at fylket har flest innbyggere.

– Det er klart at Oslo er jo en sammensetning av veldig mange forskjellige mennesker og forskjellige livssituasjoner og kulturer. Og det kan også ha en direkte innvirkning på brannstatistikk, sier han.


Brannalarm: På røykvarslerdagen 1. desember er det viktig å sjekke alt av varslere og alarmer som er i sin egen bolig. Foto: Martine Sørhus

Over 100 branner mer

Denne dagen arrangeres i starten av julemåneden fordi desember og januar er de månedene med flest branner. Statistikk fra DSB viser at det i januar 2016 var 434 branner, og i desember samme år var 437. Til sammenligning var det 317 branner i februar 2016, som var den måneden med færrest branner. Det vil si over 200 flere branner i disse to månedene til sammen.

– Grunnen til at det er flere branner da er fordi vi går inn i en tid som er kaldere, det betyr at vi fyrer mer. Det er mer peiskos, vi bruker mer elektrisitet og vi er mer inne. Og vi bruker selvfølgelig mer levende lys, det har med at det er mørkere ute.

– Jula innebærer økt selskapsliv, mer stress, mer matlaging og alkohol. Summen av dette gjør at vi også dessverre får flere branntilfeller, sier Dalen.

Dette er ganske åpenbare grunner for mange, men fortsatt er det januar og desember som topper statistikken. I følge inspektøren har ikke Brannvesenet noe ekstra tiltak i disse månedene, men sier beredskapen er god året rundt. 


Sprinkleranlegg: Bare tre prosent av branner oppdages eller slokkes av automatiske slokningsanlegg. Foto: Martine Sørhus