Atle Halstensen ønsker at det norske publikum kun skal få de beste artistene på Folketeatret. FOTO: Stine Sørensen

Satser på utenlandske talenter

I 2018 blir verdens største musikal, "Phantom of the Opera", satt opp i Norge for første gang. Med på laget er flere utenlandske aktører.
Fredag, 10 november, 2017 - 13:36

Forrige uke slapp Scenekvelder hovedrolle-innehaverne til storsatsinger Phantom of the Opera, som blir å se på Folketeatret høsten 2018. Blant de finner vi finske Mira Ormala i rollen som Christine Daaè og svenske Carl Lindquist som Raoul de Chagny. Australske Stephen Barlow skal ha regien. 

Vil gjøre det på egen måte

Kunstnerisk ansvarlig i Scenekvelder, Atle Halstensen, forteller at det er første gang i deres produksjonsfase at de har ansatt en utenlandsk regissør. Barlow er en velkjent og etablert regissør innenfor musikal og operasjangeren, som har satt opp Phantom of the Opera tidligere i en såkalt non-replica versjon. Det vil si at det ikke er en kopi av originalforestillingen.

– Vi ønsker å lage vår egen versjon, men det er ikke så mange muligheter åpne for å gjøre Phantom på den måten vi skal gjøre det. Det var derfor en trygghet at Adrew Lloyd Webber stolte på denne regissøren, sier Halstensen. 

Scenekvelder jobbet med å få rettighetene til Phantom of The Opera i nesten syv år, og en av utfordringene var at teaterkomponist Andrew Lloyd Webber setter en høy standard for hvordan musikalen hans skal oppføres, både med tanke på skuespillere, musikere og scenografi. 

– Musikken og historien er selvfølgelig den samme, men vi har en helt ny regi. I originalversjonen beveger The Phanom seg ut av operaen, men her har vi valgt og forholde oss mer til boken og legenden. Alt skal foregå inne på operaen, avslører Halstensen.


Plakat av forestilingen pryder allerede inngangen til Folketeater-passasjen. FOTO: Stine Sørensen

Åpen søknad

Halstensen forteller at hvem som helst kunne søke for å komme på audition. Utifra opptakene de mottok, valgte de ut 300 artister som så fikk komme på en lukket audition. 

– Barlow fikk høre både ukjente og kjente utøvere, men han ante jo ikke hvem som faktisk var kjent eller ikke. Vi landet på en kombinasjon av skandinaviske artister som utentvil passer rollene. Alle stilte også på likt nivå, da Barlow ikke ante hvem som var norske eller utenlandske. 

Selvom det var Barlow som sto for castingen, forteller Halstensen at de var alle enige i avgjørelsene. 

Selve tittelkarakteren, The Phantom, vil bli spilt av norske Espen Grjoteim. 

Spent på resultatet

Nyutdannet musikalartist Martine Aurora Andersen(24) gleder seg til å se Phantom of The Opera på norsk scene. 

– Det er veldig gøy med så mange nye navn, men kanskje mest gleder jeg meg til å se Espen Grjoteim som Phantom. Han har jo lang erfaring i sangbransjen, og det er en fordel at han er musikalutdannet.

Andersen legger til at hun er spent på hvordan de skal løse utfordringene med at ikke alle artistene er norsktalende. 

Halstensen forteller at de jobber med en egen norsk regissør som skal ha fokus på akkuratt det med språket. 

 – Vi forventer at alle skal snakke norsk flytende, avslutter han. 


Martine Aurora Andersen er selv musikalartist. FOTO: Stine Sørensen