Torgrim Sommerfeldt og Asker Aliens leder tabellen i årets basketballsesong for menn. Foto: Nima Taheri
Fotoserie

Kan serieleder Asker stoppes?

Seriefavoritten Asker leder tabellen med tretten seire og null tap. På lørdag fikk de besøk av Ammerud Basket til lokalderby i Leikvollhallen.
Mandag, 27 november, 2017 - 16:22

Begynnelsen av 2000-tallet var et høydepunkt for norsk basketball, med bred mediedekning og direktesendte kamper fra fullsatte tribuner rundt i landet. I dag er mange av lagene fra denne perioden slått konkurs, men Asker Aliens er et av topplagene som fortsatt består og er per idag serieleder i ligaen.

Torgrim Sommerfeldt spiller for Asker Aliens. Han er en av basket-Norges store profiler, er tidligere landslagsspiller, og har spilt college-basket i USA. På lørdag tok han og Asker Aliens imot Grorud-laget Ammerud Basket til kamp på hjemmebane.

Følg kampen gjennom fotoserien under.


Lagene ankommer hallen og kamparena rigges opp: Ammeruds trener Mustafa Mahnin (t.v) møter hjemmelagets trener Lars Gunnar Sønsteby.

- Vi spilte sammen både i Asker og på landslaget. Vi har hatt kontakt siden, sier Mustafa Mahnin.



Mens riggingen pågår utenfor, gjør Torgrim Sommertvedt seg klar i garderoben.

- Jeg har noen ulike faser som jeg går gjennom før kampstart, først er det å få kroppen igang så fokus på skudd- teknikk og ‘feeling’, når det nærmer seg kampstart er hovedfokus på arbeidsoppgaver forsvarsmessig. Alt i alt bare klare å blokke ut mest mulig og innstille seg på selve kampen, sier Askerspilleren.



Aksel Bolin, også en landslagsspiller, gjør seg klar med resten av laget.


Minutter før kampstart: Støynivået i hallen stiger, mens gjestene Roy Emeka Nwachukwu og Thomas Vangen varmer opp.


Kampstart: Torgrim Sommerfeldt forsvart av Ammeruds Thomas Vangen. 


Gjestelaget begynner kampen sterkest. Ledet av Point Guard Thomas Vangen går Ammerud i ledelse og forfjamser hjemmelaget. 

- Thomas er fysisk og rask, kan være et mareritt å ha på seg i forsvar, forteller Sommerfeldt om motstanderen.



Roy Emeka Nwachukwu bidrar sterkt til Ammerud ledelse, og tvinger Asker til å ta en time-out for å justere lagets strategi.


Kortvarig glede: Roy Emeka Nwachukwu blir utvist fra hallen etter usportslig feil, og Ammerud mister én av sine sterkeste spillere tidlig i kampen.


Torgrim Sommerfeldt tar ansvar i angrep, og Asker begynner å få maskeriet igang. Ledelsen til Ammerud blir sakte men sikkert spist opp. 


Publikumstallet i Leikvollhallen var rundt 150 personer ifølge nettsiden til Norges Basketballforbund.


Første halvdel ferdigspilt: Askers trener ser nøye gjennom lagets statistikk fra første- og andre periode.


Minutter før andre halvdel starter: Trener Sønsteby gir siste instrukser til spillerne sine. 


Presse-seksjonen under kampen. 


Thomas Vangen har bært laget sitt hele kampen, men ender i munnhuggeri med Asker Aliens Torgrim Sommerfeldt.


Holder hodet kaldt: Torgrim Sommerfeldt.


Nok en utsending: Dommer Torkild Rødsand sender tilslutt Thomas Vangen ut av hallen etter en teknisk- og utsportslig feil.

- Jeg er selvfølgelig veldig uenig i at Roy og Thomas ble sendt. Når det er sagt så skal mine spillere vite bedre enn å klage på dommere før du er fokusert et helt annet sted. Ingen tvil om at det skadet oss veldig mye, sier Mustafa Mahnin om dommeravgjørelsene.



Kontrastene er store på benkene: tapet av Thomas Vangen og Roy Emeka Nwachukwu ble for stort, og Asker øker ledelsen betraktelig i andre halvdel av kampen.


Stolthet: Til tross for større ledelse fra Asker, gir Ammerud aldri opp kampen.

- Asker har en gjeng norske spillere og to utlendinger som har masse rutine, noe de tjener masse på. En gruppe vinnerskaller og med ferdigheter som mange andre ikke er i nærheten av. Vi har dessverre et stykke igjen dit, men vi gir ikke opp. Vi blir bedre utover i sesongen og må skyte ballen. For det sliter vi med, sier Ammerud-treneren Mustafa Mahnin.



Tilslutt går Ammerud ned for telling: Karlis Helmanis, med sluttresultatet 84:60 til Askers favør.


Venner utenfor banen: Roy Emeka Nwachukwu og Torgrim Sommerfeldt.


Forbilder for unge: Torgrim Sommerfeldt.

- Vi har nok generelt i Norge en jobb å gjøre med rekruttering, om basketball skal vokse. Det er frustrerende at basket fortsatt er en bitteliten idrett i Norge, sier Torgrim Sommerfeldt



Game over for Thomas Vangen og Roy Emeka Nwachukwu, som endte på henholdsvis 2 og 4 poeng.

Neste gang lagene møtes er 25. januar 2018 på Ammeruds hjemmebane.