DEBATTANTER: F.v.: Namra Saleem, Umar Ashraf, Pamir Ehsas og Linn Nikkerud deltok på debatten om skam, ære og den glemte gutten på Litteraturhuset. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen

Skamløse gutter

— Tematikken er fortsatt etnifisert. Man trenger ikke se lengre enn utvalget i dette panelet, sier Umar Ashraf.
Onsdag, 8 november, 2017 - 13:05

Uttalelsen kom fra Umar Ashraf under en paneldebatt om skam, ære og den glemte gutten på Litteraturhuset fredag 3. november. Han siktet til at samtlige av de inviterte debattantene tilhører en minioritetsgruppe i Norge. 

— Ære og skam tilhører hele det norske samfunnet. Det at man fortsatt bruker skjellsord som “hore” og “homo” viser at skamkulturen aldri har forsvunnet fra majoritetssamfunnet. Det handler ikke om etnisitet, men klasseforskjeller og økende fattigdom i Norge, sier Umar Ashraf. 

Debatten ble arrangert av Afghanistakomiteen, Brighter Tomorrow, Agenda X og Oslo World. 

Guttene er tilstede


Mina Adampour ledet debatten. Foto: Hanna Randgaard Mikalsen

I tillegg til Ashraf, deltok Namra Saleem, Linn Nikkerud og Pamir Ehsas i panelet. Det var bred enighet om at skam- og æreskultur ikke kun er et minioritetsproblem. Men, Saleem er uenig i at debatten er etnifisert, og mener det kun er enkelte personer og medier som forsøker å etnifisere debatten. 

— Debatten blir stadig mer nyansert, og guttene er tilstede. Spørsmålet er om de blir hørt og anerkjent, sier Saleem. 

En stemme til de stemmeløse

Abdirahman Hassan (20) er en ung gutt med minioritetsbakgrunn som har valgt å delta i samfunnsdebatten. 

— Grunnen til at jeg engasjerer meg er at det rett og slett er ting i samfunnet som ikke funker. Derfor er det viktig at man gir en stemme til de stemmeløse, sier Hassan. 

Hassan mener det finnes egne forvetninger til de som deltar i samfunnsdebatten. 

— For noen oppleves jeg ikke som troverdig fordi jeg ikke forteller om hvor mye fælt jeg har opplevd i livet mitt. Men jeg har ikke egenltig opplevd noe fælt. Jeg tror mange har en forventing om at hvis du skal delta i samfunnsdebatten, må du ha en vond historie for å bli trodd. Det føler jeg blir feil, sier han. 

Hør Abdirahman Hassan snakke om skamløse gutter: