Sigbjørn Gjelsvik og Siv Jensen i debatt om sukkerskatten i Stortingets spørretime. Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Skatteøkning rammer sukkerindustrien

Siv Jensen måtte forsvare regjeringens sukkerskatt i Stortingets spørretime.
Onsdag, 29 november, 2017 - 15:31

Regjeringspartiene og samarbeidspartiene er enige om en avgiftsøkning på 83 prosent på sukkerholdige varer. Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet mener at denne avgiften, sammen med fri netthandel på inntil 350 kroner, er en direkte subsidiering til utenlandsk netthandel og truer norske arbeidsplasser.

– Svenske aktører på grensen forventer en økning i grensehandelen, sier Gjelsvik.

Må se på helheten

Finansminister Siv Jensen sier at regjeringen har gjennomført flere skatteletter, for å styrke norsk næringsliv og gründervirksomhet. Sukkeravgiften vil bidra med 2 millioner kroner til budsjettet.

– Vi må se på helheten. Det har vært viktig å styrke de samlede rammebetingelsene for norsk arbeidsliv, vi har positive resultater fra hele landet, sier Jensen i spørretimen.

Avgiftsfri sjokoladeterapi

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum i Senterp er overrasket over avgiftsøkningen som regjeringen har vedtatt. 

– Hva er logikken i at vi skal ha 83 prosent skatt på sunne vitaminbjørner, mens sjokoladeterapi får null i avgiftsøkning? Det er helt uforståelig, sier Vedum.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne sier regjeringen er opptatt av å hjelpe forbrukerne til å gjøre riktige valg.

– Vi har også appen «Peiling» som skal hjelpe forbrukerne å se hva dagligvarene inneholder.